NEPTUN NA PROSLAVAMA PROMOCIJAMA I IZLOŽBAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. prosinca 2013. - 10:47
Autor: 

Godina na izmaku kada je u pitanju naše pomorstvo, donijela je nastavak aktivnosti na obnovi nekada moćne državne trgovačke flote jer su u Kini naručena još dva nova handymax bulkcarrier-a, ovog puta za kompaniju „Barksa plovidba" iz Kotora.
Luka Kotor zabilježila je novi poslovni rekord u fizičkom obimu prometa, marine su ljetos bile prepune jahti, donešen je novi Pravilnik o sticanjima zvanja i ovlašćenja u pomorstvu, ali naši pomorci i dalje nisu dovoljno uvaženi od strane državne administracije. Na to su se osvrnuli članovi Udruženja kapetana, odnosno Udruženja pomorskih strojara koji su okupljanjem u Kotoru, 19.prosinca obilježili blagdan Svetog Nikole , zaštitnika mornara, po julijanskom kalendaru.

Družili su se i mišljenja razmijenili prekaljeni stari morski vukovi koji za sobom imaju decenije plovidbe po svim morima svijeta, na komandnim mostovima ili strojarnicama bukvalno svega što plovi – od „malih" brodova za generalni teret, snabdjevača naftnih platformi, do orijaških supertankera i mega-kontejneraša. Neki od takvih kontejnerskih brodova kojim zapovijedaju naši kapetani, zajedno sa svojim teretom koga voze u i do 15 tisuća kontejnera, ukupno vrijede više od godišnjeg budžeta cijele države Crne Gore.
Kapetanima i upraviteljima na fešti su se pridružili predstavnici Lučke kapetanije Kotor, direktor Lučke uprave Crne Gore Mladen Lučić, predstavnici Sindikata pomoraca, direktor Srednje pomorske škole Kotor Veljko Botica, izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac, te nekolicina starijih kolega koji su brod već poodavno zamijenili profesorskim katedrama ili zvanjima medjunarodnih sudskih vještaka. Ministarstvo pomorstva i saobraćaja koje vodi Ivan Brajović i ove je godine ostalo dosljedno sebi, pa na jedini masovniji godišnji skup crnogorskih pomoraca sa najvišim zvanjima, nije poslalo ni svog predstavnika, ni kurtoazni telegram čestitke praznika Svetog Nikole.
U sklopu svečanosti, održana je i promocija knjige „Metež na obali", pete po redu iz pera penzionisanog upravitelja stroja Momira Čolovića iz Kotora, a koje su većinom posvećene uništenju kotorske „Jugooceanije" i barske „Prekookeanske plovidbe".
Više o proslavi Udruženja kapetana i Udruženja strojara, Čolovićevim knjigama, te izložbi dokumentarnih fotografija o starim mandraćima, bitvama i turadurima kao vrijednoj kulturološkoj i pomorskoj baštini Boke, poslušajte u našoj emisiji o moru i pomorstvu „Neptun".
Audio: Andro Bilafer

Audio: Andro Radulovic

Audio: Ilija Balic Udruzenje strojara

Audio: Ilija Mlinarevic Pomorski muzej Kotor

Audio: Mario Pilastro predsjednik Udruzenja kapetana CG

Audio: Momir Colovic autor knjige Metez na obali