FIORELLIJEVA MISA IZVEDENA U KOTORU NAKON 35 GODINA

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 28. prosinca 2013. - 10:54
Autor: 

„Misu večeras vraćamo na mjesto gdje je nastala, izvođena i gdje pripada. Ovog puta vlastitim snagama, vjerujući da će Muzička škola „Vida Matjan" dugo ostati iza nas, ono što je danas i nekada bila, izvor umjetničkog života ponosa i radosti. U hramu, koji dvanaest vijekova baštini postojanje tradicije, želja nam je da se još jednom osvrnemo u prošlost na one koji su muzikom ostavili neizbrisivi trag, kao što je bio Jeronim Fiorelli" – kazala je direktorica Muzičke škole Marina Dulović otvarajući koncert.
U katedrali sv.Tripuna, koja je bila premala da prihvati sve, koji su došli da uživaju na koncertu, nastupio je impozantan sastav od preko sedamdeset izvođača pod dirigentskom palicom Radovana Papovića. Misu br.2 Jeronima Fiorellia izveo je zbor Glazbene škole , a kao solisti nastupili su: Milica Zdravković -sopran, Milica Lalošević – mezzosopran, Lazar Lazarević – tenor i Stevan Tomašević – bariton.

"Misa nas podsjeća na tradicijske vrijednosti, jer od petnaestog vijeka kada su se u Kotoru slušale orgulje do devetnaestog vijeka, kada upravo s Fiorelliem počinje prvi put organizovano muzičko školstvo, kroz djelovanje više horova puhačkih i gudačkih orkestara, put je bio naporan i dug, ali Kotor je grad bogate kulturne prošlosti, koji je oduvjek znao da podrži stvaranje intelektualne umjetničke elite, koja ga je oblikovala i pretvorila u ono što on danas jeste"-podsjetila je Dulović.
U devetnaestom stoljeću Misa br.2 je često izvođena u originalu za muški zbor orgulje ili s orkestrom sa solistima, a orginalni materijal priredio je skladatelj Željko Brkanović, također Kotoranin podrijetlom, adaptirao je i priredio za izvođenje u okviru dvadeset petog Splitskog ljeta 1979.godine. Drugi put ovo djelo izvedeno je u Kotoru 1985.godine na otvaranju Glazbene škole, oba puta pod dirigentskom palicom Radovana Papovića.
„Nakon 35 godina Fiorelli je izveden u Kotoru. Mnogo puta sam dirigovao u Kotoru i to je nešto posebno, kao da dirigujete u Beču. Uostalom možda nas je Fiorelli negdje i čuo noćas"- kazao je zadovoljno za Radio Dux dirigent Radovan Papović.
Koncertu su nazočili potomci obitelji Fiorelli- Tereza, Tonka i Ana, koja je za naš Radio kazala „Ovo je treće izvođenje kojem sam prisustvovala, davno je to bilo u Splitu i Kotoru. Večeras je bilo predivno, kada sam dala partiture direktorici Dulović znala sam da će se ovo dogoditi, ovom prilikom želim joj se zahvaliti."
Na naše pitanje kako to da smo čekali trideset pet godina da se ovo djelo ponovo izvede naša sugovornica kaže „Uvijek se nema para, a ovdje bilo puno dobre volje ljubavi i sluha za ovako dobru glazbu. A za ono što je dobro i ako malo utihne ono se opet javi, pa mogu proći i godine ono traje.
I moj djed Romeo Fiorelli, moja tata i stričevi bavili su se glazbom i ja sam pošla tim putem, a nadam se da će i moji unuci nastaviti tim putem" – kazala je zadovoljna i uzbuđena Ana Fiorelli Kramberger.
Fiorellieva Misa br.2 u prošlom stoljeću izvedena je samo dva puta, nadamo se da će u ovom stoljeću postati dio redovne glazbene ponude grada Kotora za specijalne prilike, jer ona to i zaslužuje svojom kvalitetom. Brojna publika vidno zadovoljna onim što je čula i doživila s neskrivenim zadovoljstvom, napuštajući katedralu, komentirala je „ovo treba proglasiti kulturnim događajem 2013. u Kotoru"
djelovao je u kotorskoj sredini relativno kratak vremenski period (od 1853-1875), ali je svojim radom ostavio veoma dubok trag u glazbenom životu Kotora.
Orguljao je i vodio hor u katedrali sv.Tripuna, podučavao je klavir i gudačke instrumente, otvorio prvu privatnu Glazbenu školu , vodio puhački i kamerni gudački orkestar pod nazivom "Glazba Fjoreli Kotor" i komponovao horska i instrumentalna djela. Od 1866. u sklopu SPD „Jedinstvo" Fjoreli vodi Kamerni orkestar koji muzicira nekoliko sezona, da bi 1872. počela sa radom „Banda Fjoreli", orkestar koji se po svim karakteristikama uvrštava u filharmonijske.
Stvarao je po uzoru na italijanske operske kompozitore što potvrdjuje njegovo najpoznatije djelo Misa br.2 gdje preovladava više lirski nego dramski karakter, što bi bilo više uobičajeno za takvo djelo, sa dopadljivom kantilenom koja je prožeta elementima domaćih narodnih motiva. Ovo djelo je pisano u dvije verzije: za izvodjenja u zatvorenim prostorima - muški hor, soliste i orgulje a za izvodjenja na otvorenom, hor i solisti pojačani orkestrom.
Dakle, Misa je pisana za Kotor, nastala je i izvođena je u katedrali i ponovo, nakon više decenija ansambl Glazbene škole "Vida Matjan" ovim projektom potvrđuje da Kotor ima posebnost i ekskluzivitet koji mu je oduvjek i pripadao. Nije slučajno izabrano pomenuto djelo , jer je upravo početak glazbenog školstva počeo s Jeronimom Fiorelliem, a čitav program koncerta je koncipiran u duhu Božića.
M.Marušić
Audio: Potomak - Ana Fiorelli Kramberger

Audio: Direktorica Muzičke škole Marina Dulović

Audio: Dirigent Radovan Papović