IZLOŽBA SLIKA VOJA STANIĆA OTVORENA NA KARIBIMA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. siječnja 2014. - 11:24
Autor: 

Izložba slika istaknutog crnogorskog likovnog umjetnika Voja Stanića, pod nazivom „Jedrenje na snovima", otvorena je 6. siječnja u Galeriji savremenih umjetnosti u Gustaviji, glavnom gradu ostrva Sveti Bartolomej (Karibi) javlja podgorička Pobjeda.
Kako se navodi na zvaničnom portalu galerije, naslov izložbe „Jedrenje na snovima" na najbolji način predstavlja život i rad Voja Stanića. Ova posebna selekcija slika obuhvaća više od 30 godina rada u opsežnog i aktivne karijere koji traje jaka za gotovo sedam desetljeća .
Ovaj umjetnik je kompletan u svakom smislu te riječi. Odličan vajar i ostvaren slikar, prihvatao je elemente različitih umjetničkih stilova kroz studije, putovanja i životna iskustva. Proveo je dosta vremena u Parizu, Rimu, Veneciji, Norveškoj, Rusiji i, naravno, u rodnoj Crnoj Gori, kreirajući jedinstveni umjetnički stil. Riječ je o slikarskoj poetici koja izražava radost kroz ljudske veze i interakciju, prirodu i kreaciju. Elementi nadrealizma ispunjavaju njegova platna, a priča često evocira duh impresionizma kroz prikaze kafića ili šumskih scena, iako su njegovi pejzaži često praćeni imaginarnim bićima i predmetima – navodi se na portalu galerije.

U posljednjih nekoliko godina Vojo Stanić je imao niz zapaženih izložbi u Italji, Kini, a njegova izložba u Galeriji SANU u Beogradu, koja je otvorena u rujnu prošle godine, produžena je do kraja studenog zbog velikog interesovanja publike.
Vojo Stanić rođen je u Podgorici 1924. godine. Završio je studije vajarstva u Beogradu, ali se tokom karijere posvetio slikarstvu. Ovaj veliki crnogorski slikar imao je više od 70 samostalnih i više od 150 kolektivnih izložbi. Dobitnik je većeg broja značajnih nagrada i priznanja – nagrade AVNOJ-a, Trinaestojulske, Politikine, kao i nagrade grada Zagreba, Likovnog salona Cetinja, memorijala Milene Pavlović-Barili... Na Bijenalu vizuelnih umjetnosti 1997. godine u Veneciji predstavljao je SR Jugoslaviju.
Izložba na Karibima organizovana je u saradnji sa Galerijom „Gajo" i biće otvorena do 15. siječnja.