PROSLAVILI KARIKE I IZABRALI MALOG ADMIRALA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 14. siječnja 2014. - 10:52
Autor: 

Vjernici Kotorske biskupije jučer su proslavili prijenos relikvija sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor, što je u narodu poznato kao Karike. Svečanu sv. Misu predslavio je župnik peraški i opat sv. Jurja msgr. Srećko Majić, uz koncelebraciju generalnog vikara Kotorske biskupije msgr. Antona Belana i fra Filipa Karadže.
Naziv Karike potječe od talijanske riječi "incaricare" što znači zadužiti, jer na taj dan Bokeljska mornarica bira Malog admirala koji 27.siječnja izgovara Lode - Pohvale u čast Sv. Tripunu.
Bokeljska mornarica jučer je za Malog admirala izabrala Marina (Dragana) Milošević.

Naime, 13. siječnja, davne, 809. godine brod s moćima sv. Tripuna u kotorski zaljev dopratio je opat sv. Jurja. Upravo zbog toga u prvoj knjizi biskupskog arhiva, iz 1431., navodi se stari običaj da svakog 13. siječnja u godini sv. Misu služi opat sv. Jurja. Ta tradicija očuvana je do danas.
Papa Klement VIII. dekretom od 17. rujna godine 1594. potvrdio je slavljenje Sv. Tripuna za Kotorsku biskupiju na dan 3. veljače. Bokeljska mornarica je zbog radosti što su moći Sv. Tripuna stigle u Kotor zaplesala kolo, a od XV. stoljeća na Dan karika bira se Mali admiral, koji će izreći Lode – pohvale Sv. Tripunu 27. siječnja, kada počinju Tripundanske svečanosti.
Na našim fotografijama možete pogledati kako je bilo sinoć u bazilici - katedrali sv. Tripuna.