U REGISTRU BRODOVA UPRAVE POMORSKE SIGURNOSTI CRNE GORE UPISANA 54 BRODA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. siječnja 2014. - 11:02
Autor: 

U Registru brodova Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore upisana su 54 broda i tehnička plovna sredstva s ukupno 91.502 bruto-tone – podaci su iz istoimene publikacije, koja obuhvata spisak svih brodova dužih od 12 metara i većih od 15 bruto-tona, a koji su vili zastavu Crne Gore na posljednji dan prošle godine. U nacionalnoj floti su tri teretna broda u međunarodnoj plovidbi, 12 remorkera, 12 ribarica, 20 putničkih brodova, 6 trajekata, 2 plutajuća doka, 10 tehničkih plovnih objekata razne vrste, jedan jezerski splav, te 5 tzv.javnih brodova, koji pripadaju policiji i državnim službama.
U odnosu na stanje iz godine ranije, u nacionalnom Registru brodova nema većih promjena. Najznačajnije lanjske prinove u našoj floti su : dva nova policijska patrolna broda P-101 „Bar" i P-110 „Herecg Novi", koji su prošle godine za potrebe Granične pomorske policije Crne Gore izgrađeni u hrvatskom brodogradilištu „Montmontaža Greben" u Vela Luci na Korčuli. Ovi brodovi imaju po 24 bruto tone, dugi su 15 i široki 4,2 metra, a pogone ih po dva MAN motora, svaki snage po 800 konja.

Novitet je i mali putnički brod „Una" od 20 bruto-tona, dugačak 18,5 metara, izgrađen 2011. u Baru, a čiji je vlasnik Dušan Ivanić iz Bara. Lani je i hidrograđevinska firma „YU Vriv"- iz Kotora u Hrvatskoj kupila stari trajekt „Sveti Liberan", od 296 bruto tona, koji je u međuvremenu pretvoren u plovilo za izvođenje građevinskih radova u moru pod imenom „Jovan", ali taj 40-ak metara dugi brod još nije formalno upisan u nacionalni registar.
Najveći brodovi u domaćoj floti su dva broda za prevoz rasutog tereta kompanije „Crnogorska plovidba" iz Kotora – blizanci „Kotor" i „Dvadesetprvi maj" , od po 22.456 bruto-tona izgrađeni 2012 u Kini. Tijekom ove godine njima će se u trgovačkoj floti, koja vije zastavu Crne Gore pridružiti još dva identična takva teretnjaka, koja se u Šangaju grade za kompaniju „Barska plovidba".
Kao svojevrstan kuriozitet, kada je u pitanju najnoviji „Registar brodova" UPS Crne Gore treba izdvojiti činjenicu, da se u njemu i dalje vodi kao brod koji postoji i ribarica „Špiridon" od 62 bruto-tone, iako je ona potonula između Ulcinja i Bara još 18.veljače 2007. godine. Razlog za to je što UPS do danas još od nadležne Luke kapetanije Bar, nije dobio formalno riješenje o brisanju tog broda iz nacionalnog registra.
S. Luković