SVETIM MISAMA VJERNICI PROSLAVILI ZAŠTITNIKA SV. TRIPUNA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 04. veljače 2014. - 10:47
Autor: 

Grad Kotor i Kotorska biskupija u ponedjeljak su po 1205. put proslavili su svog zaštitnika Svetog Tripuna. Po staroj tradiciji mornari kopljanici Bokeljske mornarice čuvali su počasnu stražu na misama u bazilici, Katedrali sv. Tripuna.
Večernju središnju misu služio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, koji je vjernicima poručio da je blagdan Svetog Tripuna blagdan vjere tradicije i ljubavi.

„Mi slavimo Svetog Tripuna dva puta, danas 3.veljače, i u nedjelju (9.veljače) Vanjskom proslavom. Zato vas pozivam da dođete i u nedjelju. Neka Sveti Tripun moli za našu vjeru i tradiciju"- kazao je mons. Ilija Janjić.
Vanjska proslava, svečanost i procesija Sv. Tripuna, održat će se u nedjelju 9. veljače. Odlukom kotorskog biskupa iz 2000. godine vanjska proslava i procesija slave se prve nedjelje nakon 3. veljače kako bi u procesiji neradnim danom sudjelovalo što više vjernika i štovatelja sv. Tripuna. Tradicionalna procesija redovito okuplja mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz regije, građana Kotora i Boke kotorske koji odaju počast zaštitniku grada Kotora i biskupije.
Ispred Doma Bokeljske mornarice formirat će se glavni odred mornarice, koji će s gradskim glazbama Kotora i Tivta proći ulicama do trga ispred katedrale-bazilike gdje će Bokeljska mornarica odigrati kolo u čast Sv. Tripunu.
Svečanu pontifikalnu misu, u 10,30 sati služiti će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i mitropolit vrhbosanski. Nakon svete mise uslijedit će procesija ulicama grada Kotora.