"POMORSTVO BOKE KOTORSKE NA SLIKAMA BAZIJA IVANKOVIĆA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 21. svibnja 2011. - 17:32
Autor: 

U Crkvi Svetog Duha u Kotoru u petak je promovirana knjiga Željka Brguljana "Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića". Istrazivačkim radom autor je uspio prikupiti i regstrirati veliki broj Ivankovićevih slika, ulja na platnu na kojima su jedrenjaci, njihove posade, parabrodi, flote. Pomorski kapetan i umjetnik bokeljskih korijena Bazij Ivanković je svojim djelima približio vrijeme u kojem je živio, druga polovina 19 stoljeca, te obogatio ukupnu bokeljsku pomorsku percepciju.

Većinu jedrenjaka i parabroda kao i flota brodova, kapetan Ivanković naslikao je u tršćanskom zaljevu. Ivankovićev veliki slikarski opus koji je razasut po muzejima, Milana, Kotora, Budimpešte, crkvama, privatnim zbirkama i do sada nepoznatim lokacijama, sada je predstavljen široj publici kroz knjigu Željka Brguljana. Autor je dao pregled istorije pomorstva od starih Ilira do prvih parabroda veoma sazeto kao i hronolosku obradu kapetana brodova koji se nalaze u uvoj knjizi.
Izložba Ivankovićevih slika održana je 2006. u zagebačkoj Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te u Kneževom dvoru u Dubrovniku 2007. pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Hrvatske i Crne Gore. Autor knjige je pomorac, istraživač, umjetnik porijeklom iz Boke sa Prčanja a živi u Zagrebu. Nakladnik je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore iz Kotora i Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" iz Zagreba.
Audio: Željko Brguljan autor knjige

Audio: Kustos Petar Palavršić

Audio: Kustos Radojka Abramović