IN MEMORIAM: VICKO NIKOLIĆ (1933 - 2014)

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. veljače 2014. - 12:14
Autor: 

In Memoriam - Vicko Nikolić, (1933. — 6.02.2014.) pjevač, glazbenik, skladatelj, član Hrvatska bratovština Bokeljske mornarice 809, istraživač narodnog blaga i zaljubljenik u Boku kotorsku, rodio se 5. 4. 1933. godine u Gornjoj Lastvi. Pjevati je počeo već u najranijem djetinjstvu, a ljubav prema pjesmi, posebno dalmatinskoj, prenijela mu je majka koja je bila rodom sa Šolte. S 15 godina počeo je svirati gitaru, zatim havajsku gitaru, nakon čega se počeo intenzivnije baviti pjevanjem u klapama te sviranjem i pjevanjem u raznim plesnim orkestrima. Pjevao je i u mješovitom pjevačkom zboru Kulturno umjetničkog društva „ Bratstvo" iz Tivta. Sredinom šezdesetih godina seli u Šibenik, gdje je honorarno pjevao u tamošnjoj opereti, u KUD-u „ Miro Višić", nekoliko klapa, učio svirati klarinet i saksofon i počeo skladati za dječje komade- „ Psić i mačkica" i „ Čiča Tomina koliba".

U Zagreb, u kojem je živio do smrti, doselio je 1961. godine. Tamo je nastavio glazbeno obrazovanje te zasnovao radni odnos sa Zagrebačkom operom , u kojoj je pjevao do mirovine 1993. U navedenom je razdoblju sudjelovao u više od 200 opernih i drugih glazbenih scenskih djela, a surađivao je i s najpoznatijim svjetskim opernim solistima, redateljima i dirigentima , kao što su Herbert von Karajan, Lovro Matačić i mnogi drugi. Nije zapostavio ni bavljenje zabavnom, starogradskom, izvornom i klapskom glazbom. Snimio je više od 100 radijskih snimaka, 10 LP ploča i kaseta, nastupao na festivalima i u televizijskim emisijama. Najviše je nastupao sa svojim plesnim orkestrom „ Corona". Album „ Nezaboravne pjesme s našeg Jadranskog mora" ostavio je najdublji trag.
Afirmirao se i kao skladatelj- uglazbio je osamdesetak tekstova izvornih pjesama, najviše dalmatinskih, ponešto kajkavskih i starogradskih, a skladao je i autorska djela. Bio je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije, a bio je i aktivni borac za zaštitu autorskih prava.
Bavio se i prikupljanjem narodnih pjesama. Za tisak je priredio " Najljepše stare dalmatinske i primorske narodne pjesme" i monografiju- pjesmaricu „ Boka kotorska u pjesmi, slici i sjećanju" iz 2005. godine, u izdanju HGD-a. Neke od najpoznatijih pjesama su: Voljenoj Boki, Predivno Jadransko more, Pjesma majci, Lijepa Bokeljka, Vrati se ljubavi, Moj zavičaj, Boko moja, rodni kraju, Vraćam se tebi, Boko moja itd.
Njegove pjesme o Boki plod su njegova dugogodišnjeg i svestranog bavljenja glazbom, uspomena iz djetinjstva i mladosti , sjećanja, razmišljanja i nostalgije prema Boki, kojoj se u mislima uvijek vraćao.
Ispraćaj Vicka Nikolić bit će u ponedjeljak 10. veljače 2014. u 13,35 sati u krematoriju na Mirogoju.
Sveta misa zadušnica služit će se u 18,30 sati u crkvi Sv. Križa u Sigetu.
Audio: Vicko Nikolić - za Radio Dux 2010 god.