TAA – PRVO IDEJNO RJEŠENJE AUTOBUSKE STANICE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. veljače 2014. - 10:28
Autor: 

Povodom objavljivanja Javnog poziva za traženje strateškog partnera za izgradnju autobuske stanice u Tivtu, od strane Općine Tivat, oglasila se NVO "Tivatska antikorupcijska akcija" zvaničnim priopćenjem:
"Gospodo iz gradske uprave, ne smije se graditi niti jedan javni objekat (bilo da ga Općina sama realizira, bilo kao suinvestitor) bez prethodnog raspisivanja Javnog konkursa za idejno rješenje!!! Ne omogućiti arhitektima da na slobodnom takmičenju ponude obilje raznovrsnih rješenja za ono što treba da bude javno dobro – krajnji je primitivizam, i moguće samo u vrlo neciviliziranim društvima. Onaj ko tako radi – osuđuje svoj grad na primitivnu, bezvrijednu, u najboljem slučaju bezlično prosječnu arhitekturu, trošeći bespovratno prostorne resurse, i navikavajući građane na ružnoću kao na vrijednost. (I sigurno ne stvara turistički „brend".)

TAA nije protiv nalaženja partnera za ovakve poslove, ali oko jedne stvari ne pristaje više na kompromis: Općina prvo mora da raspiše Javni konkurs za idejno rješenje, i izabere najbolje (koje će nam uljepšati grad i putovanja autobusom, i dočekivati turiste na način da budemo onoliko ponosni koliko nas je do sada bilo stid), pa tek onda da traži partnera. Birati između idejnih rješenja eventualnih ponuđača (pogotovu kad se zna da su svi drugi kriterijumi za prihvatanje ponude – najpovoljniji uslovi realizacije, procenat izgrađenosti objekata – Općini mnogo važniji) – biranje je između arhitektonskog jada i čemera.
Zato pozivamo predsjednika općine da povuče Javni poziv, i prvo organizira Javni natječaj zaidejno rješenje autobuske stanice. Ako smo čekali autobusku stanicu cio vijek, i ako predsjednik nije bio sposoban da je za deset godina svojih mandata napravi – još dva mjeseca odlaganja nam neće mnogo smetati. Dovoljno je što ste ovakvim postupanjem nepovratno upropastili centar grada, dozvolili gradnju sivog mutanta koji ne bi uljepšao ni predgrađe Murmanska, a kamoli središte jednog mediteranskog gradića, što ste tržnicu koja je bila omiljeno susretište Tivćana svih generacija pretvorili u podzemni vojnički hangar u koji se nikome ne mili ulaziti.
Vrijeme je da se tome stane na kraj, i da autobuska stanica bude kamen temeljac potpuno nove urbanističko-arhitektonske politike u Tivtu" – kaže se u priopćenju TAA.