NJEMCI INVESTIRAJU DA NAS NAUČE KAKO SE ZARAĐUJE OD ČUVANJA PRIRODE

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. veljače 2014. - 10:40
Autor: 

Predstavnici Općine Tivat, JP „Morsko dobro" iz Budve, Centra za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice i njemačke NVO „Euronatur", potpisali su jučer u Tivtu memorandum o suradnji čime je započela relaizacija projekta „Doživljavanje prirode na istorijskim Tivatskim solilima na crnogorskoj obali - Povezivanje zaštite prirode i regionalnog razvoja". Projekt vrijedan 102.162 eura financira DBU- njemačka državna Fondacije za zaštitu prirode Eurnatur."

Projekt ima za cilj populariziranje prirodnih vrijednosti i unaprjeđenje stanja Tivatskih solila, specijalnog rezervata prirode od 2008.godine i Ramsarske močvare od međunarodnog značaja od 2013.godine. U naredne dvije godine, Euronatur, "Morsko dobro", Općina Tivat i Centar za zaštitu i proučavanje ptica surađivat će na izradi plana aktivnosti za unapređenje ovog rezervata, popularizaciji Tivatskih solila kroz organiziranje promotivnih aktivnosti radi obilježavanja važnih ekoloških datuma na lima i izrade promo materijala. Za potrebe izrade Plana aktivnosti za unapređenje ovog rezervata, obezbijedit će se stručna pomoć od strane međunarodnih eksperata, a za zaposlene u ovim ustanovama bit će obezbijeđena studijska posjeta Sečoveljskim solanama u Sloveniji."-kazao je koordinator projekta Igor Stojović.
Ovaj projekt komplementaran je s nizom aktivnosti koje su Općina Tivat, "Morsko dobro" i NVO sektor već preduzeli na planu očuvanja, uređenja i valorizacije zaštićenog rezervata prirode Solila. Kako je naglašeno, "Morsko dobro" će uskoro na Solilima izgraditi Centar za posjetitelje, a bit će angažiran i stalni čuvar za čije su zapošljavanje obezbjeđena sredstva u sklopu jučer započetog projekta suradnje s Njemcima.
"Radićemo zajedno svi na zaštiti Solila. Nadam se da će budućnost ovog važnog močvarnog područja biti osigurana ovim projektom. Radujem se da je Euronatur jedan od partnera" – rekao je Pavel Bečka iz istoimene njemačke NVO.
Nebojša Banićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica naglasio je da će se s ovim projektom na Solilima i sličnim aktivnostima, koje se odvijaju na ulcinjskoj solani i Skadarskom jezeru "skrenuti pažnja naše javnosti na činjenicu da očuvanjem prirode i razvojem održivih turističkih aktivnosti, kao što je birdwatching, možemo ostvariti profit, a ne samo gradnjom hotela, raznoraznih terena za golf, tenis, vinskih podruma i sličnog."
S. Luković