PROJEKT "BALMAS" - SPRJEČAVANJE ZAGAĐENJA BALASTNIM VODAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. veljače 2014. - 11:09
Autor: 

Odjel za akvakulturu, Pomorski odjel i Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku partner je na IPA CBC Adriatic projektu BALMAS (Ballast Water Management System for Adriatic Sea Protection)- priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću dubrovačkog Sveučilišta.
Cilj projekta je uvođenje jedinstvenog sustava upravljanja balastnim vodama u svim jadranskim lukama, pružanje potpore nadležnim institucijama za brže i učinkovito donošenje odluka o upravljanju vodenim balastom (DSS - Decision Support System), uspostava sustava ranog upozoravanja o izvanrednim stanjima u lukama (EWS – Early Warning System), utvrđivanje nultog stanja u lukama i kontinuirani monitoring lučkih ekosustava.

U projektu sudjeluje 17 partnera iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Hrvatske. Hrvatski su partneri, uz Sveučilište u Dubrovniku, Ministarstvo pomorstva, transporta i infrastrukture, Udruga Mare Nostrum, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo.
Univerzitet Crne Gore - Institut za biologiju mora, također je jedan od partnera na projektu BALMAS, čiji je uspostavljanje zajedničkog prekograničnog sistema, koji će povezivati sve znanstvenike stručnjake i odgovorne nacionalne vlasti iz zemalja Jadrana, kako bi se izbjegli neželjeni rizici po okolinu putem prenosa HAOP-a, kao i sprječavanje zagađenja mora putem balastnih voda, putem uspostavljanja EWS - Early Warning System, DSS - Decision Support System, donošenjem BWM plana i strategije.
U okviru projekta je planirano da se uradi port baseline survey u Luci Bar, a kasnije da se nastavi s monitoringom da bi se mogla pratiti situacija i nove promjene.