POSJET IZASLANSTVA HRVATA IZ CRNE GORE RIJECI I PRIMORSKO- GORANSKOJ ŽUPANIJI

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 26. veljače 2014. - 13:54
Autor: 

U prostorijama Matice umirovljenika Hrvatske u Rijeci 21. veljače održan je Okrugli stol na temu "Položaj Hrvata u Boki kotorskoj" na komu su sudjelovali: ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković te prof. Đuro Vidmarović, vrsni poznavatelj povijesti ovdašnjih Hrvata.
Zvonimir Deković jedan je dio svoga izlaganja posvetio pojašnjenju prilika u NVO sektoru u Crnoj Gori, dok je veći dio usmjerio na prezentiranje djelovanja hrvatske zajednice kroz njezinu kulturu i tradiciju. Ministrica Vučinović osvrnula se na politički status Hrvata u Crnoj Gori, a profesor Vidmarović, se vidno nadahnuto kao i inače, skoncentrirao na predstavljanje povijesne baštine bokeljskih Hrvata, detaljnije opisane u njegovim knjigama" Hrvati Boke kotorske kroz povijest- Sjećanja i zaborav" i „ Prilog povijesti Hrvata Gornje i Donje Lastve", u izdanju HKZ- Dux Croatoruma. Nakon prezentacije, koja je ocijenjena kao vrlo uspjela, uslijedila je konstruktivna rasprava o daljnjem poboljšanju položaja Hrvata u Boki i Crnoj Gori. Okruglom stolu nazočio je i voditelj riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika Dejan Miculinić.

U riječkome Grand Hotelu „ Bonavia" u subotu 22.veljače upriličena "Bokeljska noć". Bal Bokelja, kako ga se često od milja zna zvati, okupio je u Rijeci drugu godinu zaredom poznata bokeljska prezimena koji žive u Istri i na Kvarneru: Grgurević, Brguljan, Janović, Maslovar, Sindik, Krstović, Brajak, Brajnović, Tripović, koji su se, kao i predstavnici iz matične Boke, osjećali ponosno plešući tradicionalno Bokeljsko kolo pod barjakom s likom Svetoga Tripuna. Iako je ovo tek druga godina kako plešu u ovom sastavu, na podiju su djelovali vrlo skladno. Ovom prilikom moramo posebno istaknuti djelovanje predsjednika riječke podružnice Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Tomislava Brguljana, čijim se trudom i zalaganjem održala ova večer, kao i cjelokupni program obilježavanja Tripundanskih dana u Rijeci. Brojne uzvanike je do ranojutarnjih sati zabavljao sastav" Veliki s malima".
U ponedjeljak, 24. veljače, ministricu u Vladi Crne Gore i predsjednicu HGi-ja Mariju Vučinović, predsjednika HNV-a Zvonimira Dekovića, u pratnji voditelja riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika Dejana Miculinića i predsjednika riječke podružnice Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice Tomislava Brguljana, primila je delegacija Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke u sastavu: župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović. Razgovaralo se će se o položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori, kojom je prilikom župan Komadina naglasio kako manjine moraju biti „ most između dvaju država", te da mu je drago da je Crna Gora prepoznala važnost hrvatske manjine. Ministrica Vučinović pojasnila je da su se Hrvati politički organizirali jer su bili mišljenja da samo kroz kulturna društva ne mogu primjereno zastupati svoje interese. Rezultat političkih napora je i uvrštenje Hrvata kao manjinskog, ali konstitutivnog naroda, u preambulu crnogorskoga ustava, kao i činjenica da je hrvatski jezik jedan od službenih jezika u Crnoj Gori. Predsjednik HNV-a napomenuo je da su crnogorski Hrvati prvi formirali svoje nacionalno vijeće, te da su prepoznatljivi na društvenoj i kulturnoj sceni Boke i Crne Gore. Bilo je riječi i o suradnji i konkretnim projektima. Dogovoreno je da će Županija i Grad Rijeka u suradnji s riječkom podružnicom Bratovštine pomoći tiskanje hrvatskoga izdanja knjige „ Hrvati Boke kotorske kroz povijest".
U prostorijama Županije se nakon toga izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore susrelo s predstavnicima „ Zajednice Crnogoraca Rijeka" i razmijenili mišljenja i iskustva glede daljnjeg poboljšanja položaja obaju manjina u susjednim državama. Sastali su se i s Ljubom Radovićem, predsjednikom Savjeta europske dijaspore Crne Gore.
Zadnjega dana posjeta Rijeci i Primorsko- goranskoj županiji delegacija iz Boke boravila je u posjetu Novom Vinodolskom, kojom ih je prigodom ugostio gradonačelnik Oleg Butković sa suradnicima. Pročelnica Gradskog ureda za kulturu vrlo je zainteresirana za zajedničku izradu IPA projekata i apliciranje za fondove EU-a. Budući da su učenici Hrvatske škole iz Crne Gore, pod vodstvom profesorice Šarčević prošle godine boravili u posjetu Novome Vinodolskom, a tamošnje klape su već imale prilike nastupati u Boki, vrlo brzo i uspješno su dogovorene daljnje prilike za posjete i suradnju. Prvo ugovoreno gostovanje je nastup Folklornoga ansambla HNV-a na Mediteranskim folklornim susretima u rujnu mjesecu u Poreču na poziv Ante Cukrova, organizatora te priredbe.