OPREZ: S LIJEKOVIMA U RH PREKO KARASOVIĆA UZ DOKUMENTACIJU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. ožujka 2014. - 10:29
Autor: 

Ukoliko odlučite da putujete za Dubrovnik preko graničnog prijelaza Karasović, a pritom nosite osobne lijekove bez recepta, koje vam je prepisao ljekar ili povijest bolesti, spremite se na prekršajnu kaznu.
Naime, u posljednje vrijeme javio nam se jedan broj građana, koji su prilikom ulaska u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Karasović – Debeli brijeg, doživjeli iznenađenje od granične policije, koja striktno i tvrdo provodi mjere carinskog nadzora nad putnicima koji putuju u RH/EU i nad robom koju pri tome prenose.

Policajac će vam postaviti pitanje nosite li lijekove. Ako odgovorite potvrdno zatražiti će da ih vidi. Ako među njima ima lijekova iz kategorije sedativa, a nemate dokumentaciju, slijedi prekršajna kazna od 1000 kuna (136 €), i oduzimanje lijekova. Policajac će vam ponuditi opciju da ako plaćete gotovim novcem imate popust, pa će kazna s prekršajnim troškovima iznosti 770 kuna (105 €). Ako nemate gotovinu, ponudit će vam bankomat sa kojeg možete podići novac i platiti prekršaj. Pojedini prekršitelji uz novčanu kaznu dobili su i zabranu ulaska u RH na godinu dana.
Na pitanje da li se brojni turisti koji autobusima prelaze granicu na prijelazu Karasović kontroliraju na isti način i da li nose dokumentaciju za lijekove, policajac nam je kazao da on samo sprovodi zakon.
Na konstataciju da ako neko ulazi u Hrvatsku na više dana bilo turistički ili poslovno, a oduzmu mu se lijekovi za osobnu upotrebu, ugrožava se zdravstveno, te da se na taj način obični građani izjednačavaju sa kriminalcima i švercerima, policajac će vam kazati da oni samo sprovode ono što piše u zakonu, informirajte se.
„Putnici mogu za osobne potrebe unositi lijekove u količinama nužnima za liječenje najdulje mjesec dana, i to na temelju liječničke dokumentacije (povijest bolesti i sl.). Unošenje ili iznošenje opojnih droga putnicima je zabranjeno, ali se mogu unositi ili iznositi lijekovi koji sadrže opojne droge u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju najdulje pet dana i uz posjedovanje liječničke dokumentacije"- piše na portalu carina.hr.
Zakoni su svakako da se poštuju i primjenjuju, ali se postavlja pitanje mora li tako tvrdo i isključivo, pogotovo kada je u pitanju ulazak u jednu turističku državu kakva je Hrvatska.
U posljednje vrijeme mnogi građani koji su putovali za Dubrovnik preko ovog graničnog prijelaza vratili su se s gorkim okusom pilule koju su platili 100 i više eura, platili ulaznicu za dobrodošlicu u Dubrovačko-neretvansku županiju, bez suvenira, ručka ili drugih zadovoljstava koja su planirali.
Zato oprez, bez lijekova, ili sa dokumentacijom preko Karasovića, bilo bi poželjno i s poviješću bolesti kako bi granični policajac mogao proučiti trebaju li vam zaista sedativi ili ne, možda vam prepiše neku zamjenu za lijek ili drugu destinaciju...
M. Marušić