DR ANTUN SBUTEGA NOVI ADMIRAL BOKELJSKE MORNARICE ?

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 17. ožujka 2014. - 9:55
Autor: 

Ugledni sveučilišni profesor u Crnoj Gori i Italiji, član Reda malteških vitezova i bivši veleposlanik Crne Gore pri Svetoj stolici u Vatikanu, dr. Antun Sbutega, predložen je za novog admirala Bokeljske mornarice 809. To su odlučili delegati na sinoć održanoj izbornoj Skupštini tivatske Podružnice ovog preko 12 stoljeća starog udruženja bokeljskih pomoraca. Prema njihovom mišljenju, rođeni Prčanjanin dr. Antun Sbutega, svojim je znanstvenim radom i društvenim angažmanom, pravi kandidat da na čelu Bokeljske mornarice 809 zamijeni akademika, pokojnog dr. Miloša Miloševića.
Skupština Podružnice Tivat izabrala je novi 11-člani Upravni odbor i za novog predsjednika podružnice imenovala Marjana Ribicu. Za predsjednika Upravnog odbora cijele Bokelsjke mornarice 809, predložen je veleposlanik Nikola Ciko koji je i dosad vršio tu funkciju, a usvojena je i lista s imenima 20-ak novih oficira i podoficira iz Tivta.

Da su principi na kojima djeluje ova nekada vojna, pa staleška organizacija bokeljskih pomoraca, a danas memorijalna i kulturna institucija, u koliziji s aktualnim društvenim okolnostima, pokazala je i rasprava prilikom imenovanja delegata iz Tivta za predstojeću izbornu Skupštinu cijele Bokeljske mornmarice 809, koja će se održati u Kotoru. Naime, prvobitno su predloženi samo muškarci, da bi nakon kraće rasprave, bilo odlučeno da dvojica od njih ipak ustupe svoja mjesta damama iz Ženskog sastava Bokeljske mornarice  u skladu s potrebom uvođenja „rodne ravnopravnosti" i na mjestima gdje se to može učiniti u najstarijoj aktivnoj organizaciji pomoraca u svijetu.
„Kad sam se rodila kao žensko u Boki kotorskoj, odmah sam bila određena da ne mogu raditi tri stvari– sudjeluju u peraškoj "Fašinadi", gađanju kokota i igrati kolo Bokeljske mornarice. To ne mogu ni danas, ali mogu biti delegat na Skupštini naše organizacije."- kazala je Ljerka Sindik navodeći tri drevna bokeljska događaja ili običaja, koji su zbog svog vojničko-ratničkog karaktera i danas ostali svojevrsni „muški zabran".
Skupština je usvojila financijske i izvještaje o radu Podružnice Tivat za protekle četiri godine kao i plan rada za ovu godinu. Predloženo je da nakon dugog prekida, zbog politike u devedesetim godinama prošlog stoljeća, Bokeljska mornarica 809 opet sudjeluje zajedno s Mornaricom Crne Gore i UBNOR-om u ceremoniji polaganja vijenaca na spomenik narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u Tivtu, 17.travnja koji je inače i Dan te podružnice. Predloženo je i da Bokeljska mornarica uspostavi tješnju suradnju s menadžmentom Porto Montenegra i da se nekada čuvena feštra „Bokeljska noć" počne održavati u novom hotelu „Regent" u Porto Montenegru.
„Učešće Tivćana u Bokeljskoj mornarici traje vijekovima i tu su nastale neke svetinje u koje se ne dira – npr: da Lastovljanin bude barjaktar Bokeljske mornarice. Više od 12 vjekova nečega što je pokazalo izuzetne kulturne i duhovne vrijednosti, mora naći svoje mjesto u aktuelnom društvu Crne Gore i naši mladi ljudi to trebaju prihvatiti kao svoje i biti ponosni. Istorija Bokeljske mornarice je istorija izuzetnih vrijednosti."- poručio je sudionicima Skupštine viceadmiral Bokeljske mornarice 809, Ilija Radović. On je kazao da impozantnu tradiciju Bokeljske mornarice izuzetno cijene u svijetu, ilustrujući to podatkom da su svojevremeno prilikom posjete brodogradlištu "Kure" u Japanu, tadašnjeg admirala Bokeljske mornarice dr. Vladislava Brajkovića, na aerodromu dočekala tri visoka oficira zvanične Carske Ratne mornarice Japana i počasni odred japanskih mornara koji su Brajkoviću ukazali najviše vojne i državne počasti.
S. Luković