PREDSTAVLJENA "KNJIGA O ŽUĆENICI"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. ožujka 2014. - 11:14
Autor: 

"Knjiga o žućenici" naziv je knjige autora Maša Čekić i Blaženka Vučurović, koja je sinoć predstavljena brojnoj publici u Velikoj sali Centar za kulturu Tivat.
Autori su novinari, publiciste i majstori kulinarstva i pokretači poznatog tivatskog „Žućenica festa" koji ove godine ima svoje jubilarno, deseto izdanje.
Pored autora o knjizi su govorili Nikola Malović urednik izdanja i TV voditelji Vesko Ninković Džaja i Miomir Maroš, program je vodila novinarka Sonja Štilet.

"Ova knjiga je mala, bucmasta, teška, ali i vrijedna. Kao i njeni autori. Prvi gastro šou Pjat od žučenice napravili smo u hotelu „Aurora" uz veliku pomoć Zorke Milošević. Tada smo doživjeli veliki uspjeh i nakon deset godina možemo reći da je Žućenica fest brend Tivta. Veliku zahvalnost dugujemo mnogima, a ponajviše članicama Organizacije žena Tivta" - kazala je autorica Blaženka Vučurović.
„Kad sam Blaženki prije deset godina predložio da krenemo sa gastro festivalom rekao sam da to bude u znaku žuženice. A to je bilo u čast moje pokojne babe koja je uspjevala da u najgorim poslijeratnim godinama sa vrlo malo sredstava, uz žučenicu, prehrani petnaestak ljudi.
Žučenica fest je našla svoje mjesto u poznatim gastronomskim časopisima nekoliko zemalja. U prospektima turističkih organizacija iz Švedske, Rusije, Poljske, Madjarske, Italije našla se Žučenica fest. Otišli smo i van granica naše zemlje. I branili čast Tivta. Od početka sa nama je i gradonačelnik Miodrag Kankaraš, i naravno Radio Tivat, suorganiozator festivala.
Gavica sa žučenicom je simbol Tivta. To turistički radnici treba da znaju. Ponosni smo na ovu knjigu koja je dio onoga što se zove ekološka Crna Gora" - kazao je autor Mašo Čekić.
"Ova knjiga je više od kuvara, to je suvenir, to je egzemplar. Impresioniran je i princ NIkola Petrović pa je Fondacija Petrović Njegoš prijatelj ekološkog koncepta ove knjige. Knjiga je gradjena i kao priručnik za preživljavanje. Mi smo dobili 120 jela od samo jedne biljke, žučenice" - istakao je urednik i nakladnik Nikola Malović.
„Knjiga o žučenici" sadrži 120 recepeta jela na bazi te biljke, poseban dodatak o žućenici u narodnoj medicini, te 40 fotografija.
U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Bellezza.
Nakon promocije organizatori su pripremili bogatu trpezu sa delicijama od žućenice.
Razgovor sa autorima knjige poslušajte u našoj emisiji "Bokobran" koja je na programu u petak 28.ožujka u 13 sati - repriza u 18,30 sati.