MORE, NOVE TEHNOLOGIJE I ZNANOST

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. ožujka 2014. - 9:40
Autor: 

Izložba fotografija "Nove tehnologije u izučavanju mora" otvorena je sinoć u Muzeju grada Perasta.
Autori izložbe su kustos, etnolog Danijela Đukić iz Muzeja grada Perasta i dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora u Kotoru.
U ime domaćina i organizatora izložbe, goste i zvanice pozdravio je direktor Andro Radulović.

„Institut za biologiju mora iz Kotoru učestvuje u brojnim istraživanjima i projektima međunarodnog karaktera i njihov rad treba prikazati kroz ovakve izložbe u saradnji s muzejskim ustanovama. Ovaj vid saradnje između Instituta i Muzeja grada Perasta traje četvrtu godinu." – kazala je etnolog Danijela Đukić
Otvarajući izložbu znanstvenica dr. Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora u Kotoru, inače i autorica jedog broja izloženih fotografija, kazala je da Institut za biologiju mora je imao značajne međunarodne aktivnosti u partnerstvu s drugim zemljama i institucijama, a tijekom istraživanja je koristio novu suvremenu tehnologiju inozemnih partnera.
„Ova izložba je jedan od načina da vam pokažemo šta mi to radimo i kako radimo, zašto trošimo novac i da ukažemo kakvo blago imamo pod morem, kako da ga čuvamo i kako da ga iskoristimo. Veći dio fotografija koje su izložene su fotografije autora dvoje profesionalnih fotografa, koji nam pomažu da dokumentujemo organizme i naše iztraživanje," kazala je znanstvenica dr. Vesna Mačić.
Prikazana su dva kraća filma profesinalnog fotografa, koji će uraditi serijal dokumentarnih filmova o istraživačima mora i kako izgleda život na moru prilikom istraživanja, kazala je Mačić.
Organizatori izložbe su Muzej grada Perasta i Institut za biologiju mora.