MLADI KOTORSKE BISKUPIJE SA PAPOM BENEDIKTOM XVI.

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. lipnja 2011. - 9:36
Autor: 

Papa Benedikt XVI. završio je u nedjelju prvi Apostolski pohod, u svom šestogodišnjem pontifikatu, Republici Hrvatskoj. Pod geslom "Zajedno u Kristu", papa je proteklog vikenda predvodio Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Pastirski posjet Svetog Oca, započeo je 4. lipnja, kada ga je u zagrebačkoj zračnoj luci dočeka don Josip Ružman, župnik župe Bl. Alojzija Stepinca, na čijem teritoriju se nalazi Zračna luka Pleso i na kojoj je Sveti Otac prvi put dodirnuo hrvatsko tle. Papa je toga dana imao niz aktivnosti i susreta, pri čemu je centralni događaj bio bdijenje sa mladima na trgu Josipa Jelačića, na kome je nazočilo 25.000 sudionika. Ni jaka kiša, koja je satima neprekidno padala nije obeshrabrila mlade vjernike, koji su sa radošću isčekivali susret sa svetim Petrom naših dana.

Oni su jednodušno molili, pjevali i kisnuli izričući ljubav i odanost poglavaru Crkve. U tim satima radosnog čekanja, zvuci kiše, razdragani osmjesi, leprašanje zastava, ples uz "Aleluju", slili su se u jedan izričaj opredijeljenosti za Krista i potvrdu časnog naslova, koji Hrvati stoljećima nose, još od pape Leona X, "Antemurale Christianitatis", ili "Predziđe kršćanstva". Na kraju bdijenja, Svetog Oca pozdravili su prestavnici mladih iz svih hrvtaskih biskupija. Među njima su bili i dvoje mladih Kotorske biskupije odjeveni u bokeljskoj nošnji.
Pastirski pohod Benedikta XVI. kulminirao je svečanim Misnim slavljem, na zagrebačkom hipodromu, gdje se sabralo oko 400.000 vjernika. Papa je u homiliji ohrabrio hrvatski puk na svedočenje evanđeoskih vrijednosti i kršćanskog života. Posebna čast pripala je Hrvatima Boke. Naime, vjernica iz Kotorske biskupije, u bokeljskoj nošnji čitala je Molitvu vjernika.
Dirljivo je bilo gledati tisuće ljudi, koji su na izrazito jakom suncu, ojačani vjerom, u dubokoj sabranosti, dostojansveno sudjelovali u Euharistijskom slavlju. Napojeni vodom živom nisu posustali pred ljetnom žegom, kao ni dan prije pod jakim udarima kiše. Tako su na znakovit način pokazali snagu vjere, ne samo u meteorloškim neprilikama, već i u onim životnim. Radost na ulicama tijesnog Zagreba evocirana je sviješću o pripadnosti neprolazne stvarnosti, koja se zove Crkva.
Radio Dux je bio nazočan na ovom iznimno značajnom dohađaju i za Vas smo priredili video, foto zapise, a donosimo Vam i razgovor sa don Josipom Ružmanom, koji je kako smo već rekli, prvi dočekao i pozdravio Svetog Oca.
Audio: Don Josip Ružman