OTKRIVEN KRIŽ IZ VI. STOLJEĆA!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 14. lipnja 2011. - 9:48
Autor: 

Križ iz VI. stoljeća, otkriven je ispred župne crkve (1760.g.), sv. Antuna Padovanskog u Lepetanima kraj Tivta. U travnju ove godine dr. Vinicije Lupis voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", pronašao je stubić na kojem je uklesan znak križa. Po svim karakteristikama dr. Lupis je utvrdio da on potječe iz VI. stoljeća. Ovo i više nego značajno otkriće je dokaz trajanja i opstojnosti katoličkog puka na ovim prostorima. Pored starokršćanske krstionice iz kraja V. i početka VI. stoljeća, koja se čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke (Blažene Ozane) novootkriveni križ potvrđuje kontinuitet Kotorske biskupije od kasnoantičkih vremena.
Povodom ovog radosnog otkrića, 2. srpnja će biti organizirana svečana proslava u Lepetanima, koja će započeti sv. Misom u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Sveto euharistijsko slavlje predslavit će msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski. Nakon toga prigodan program nastavit će se u prostorijama Mjesne zajednice Lepetani. Ovim povodom će i zagrebački umjetnik Dražen Zetić izlagati svoje fotografije sa bokeljskom tematikom.

Svečanosti će nazočiti visoki djelatnici iz javnog i kulturnog života. Organizaciju cijelokupnog događaja preuzela je Kotorska biskupija, u suradnji sa Hrvatskim nacionalnim vijećem, Hrvatskom građanskom inicijativom i Mjesnom zajednicom Lepetani.
U našem audio zapisu možete poslušati što je za Radio Dux izjavio dr. Vinicije Lupis.
Audio: Dr. Vinicije Lupis voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar