OBALA NAŠIH UNUKA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 25. lipnja 2011. - 19:49
Autor: 

U sklopu projekta "Obala 200/8Č", riječke udruge "Obala naših unuka", počinje filmsko snimanje crnogorskog dijela Jadranske obale u visokoj HD tehnici.
Udruga Obala naših unuka osnovana je u Rijeci 2008. godine s ciljem poticanja članova i drugih građana na proučavanje, vrednovanje ekološki i socijalno prihvatljivog korištenja Jadranskog mora, očuvanju povijesnog i kulturnog identiteta razvijanja osjećaja i ljubavi prema Jadranskom moru te unapređenju ekoloških, informacijskih, kulturnih, socijalnih, znanstvenih i srodnih vidova vrednovanja Jadranskog mora te očuvanja obale od devastacije.

Udruga je pokrenula projekt izrade filmskog zapisa Jadranske obale, te njezine promidžbe putem medija Internet, TV, video i drugim multimedijalnim sustavima kako bi našim unucima ostavili zapisanu obalu Jadrana filmski u HD tehnici (otoke i kopno) te arhivirali cjelokupnu snimku kao i omogućiti pregledavanje snimke na www.obala.hr
Pošto je Jadran nedjeljiv odlučili smo isto napraviti i sa crnogorskim dijelom obale te pružiti mogućnošću pregledavanja obale putem interneta i drugim komunikacijskim medijima ističu iz udruge.
Kako se projekt realizira?
"Sa udaljenosti do 70 metara iz brodice snimamo obalu pri brzini do osam čvorova te otuda naslov projekta Obala 200/8 što je udaljenost do 200 stopa pri brzini osam čvorova sa GPS-om tragom. Kadar je ujednačen i maksimalno dug obzirom na konfiguraciju obale. To znači da su manji otoci snimljeni u jednom kadru, a duži dijelovi grupirani u logične cjeline. Kadar zahvaća oko 100 m obalne linije. Snimanje je u HD formatu što predstavlja danas vrhunsku kvalitetu. Tako će se u nekoj skoroj ili dalekoj budućnosti moći uspoređivati obala s ovom snimljenom. U kadru se nalaze uvale, otoci i rijeke koje utiču u more, te stijene i pjeskovite plaže. U kadru je ribar, putnik i turist. U kadru je brod na vezu, barka i kupač. U kadru je život na obali." Kaže Vlatko Ignatoski predsjednik udruge Obala naših unuka.
Snimanje crnogorskog dijela Jadranske obale otpočet će 26. 6. zahvaljujući velikom zaljubljeniku u more, Mediteran, Crnu Goru, Nenadu Lazoviću iz Azalea Maritime Bijela, koji je kao donator obezbijedio brod sa koga će se snimati obala.
Cijeli projekt će medijski biti značajno pokriven tako da sponzori i donatori mogu imati dodatne koristi od ovog projekta. Medijski pokrovitelj projekta u Crnoj Gori su Radio Dux i Pobjeda.
U Pomorskom muzeju Kotor od 20.10. do 27.11. 2011. godine održati će se izložba "Panorame obale u doba Riegera i danas" kao i multimedijalna prezentacija projekta sa snimcima crnogorske obale, izvijestila nas je direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Mileva Pejaković Vujošević.
Audio: Vlatko Ignatoski