750 GODINA CRKVE SVETOG KUZME I DAMJANA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 27. rujna 2011. - 9:29
Autor: 

Nakon proslave velikog jubileja, 1200 godina prisutnosti moći svetog Tripuna u Kotoru i prošlogodišnje 600-te obljetnice crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi, juče smo proslavili 750 godina crkve svetog Kuzme i Damjana na Mulu kod Kotora. Radi se o jednobrodnoj crkvi, jedinoj u Boki kotorskoj koja je posvećena ovim svecima. Svoj današnji izgleda dobija 1784. godine. Ono što je čini osebujnom i interesantnom su njene dvije rozete. Jedna se nalazi iznad glavnih vrata na sjevernoj strani i druga na istočnoj strani. U unutrašnjosti crkve smješteni su grobovi obitelji Paskovića, Simovića, Sablića, Jankovića, Petovića, Lukovića i drugih.

Vjerni puk je 1784. godine nadogradio svoju župnu crkvu i iznad glavnih vrata stavio natpis:" BOGU DOBROME VELIKOME, BRIGOM PETRA ŠKALJARINA ŽUPNIKA PODIGNUTO GODINE GOSPODNJE 1778." Najstariji dio crkve je sadašnja sakristija, nekadašnja je župna crkva Sv. Kuzme i Damjana, posvećena je 13. veljače 1261. a posvetio ju je kotorski biskup Marko.
U foto zapisima , koje nam je posalo naš slušatelj Mato Dabović, možete vidjeti kako je bilo juče na proslavi blagdana svetog Kuzme i Damjana, a ujedno i obilježavanja 750 godina ove crkve.