KONVENCIJA O PREKOGRANIČNOJ SURADNJI U OBLASTI TRAGANJA I SPAŠAVANJA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. listopada 2011. - 10:42
Autor: 

Kako je priopćeno iz Uprve pomorske sigurnosti Crne Gore krajem prošlog tjedna u Aranđelovcu (Republika Srbija) održana konferencija o prekograničnoj suradnji u oblasti traganja i spašavanja.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici državnih organa uključenih u akcije traganja i spašavanja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Bugarske, Danske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Republike Srbije.

Učesnicima skupa je prikazano niz prezentacija edukativnog karaktera gdje se jasno mogla vidjeti organizaciona shema i značaj Spasilačkog koordinacionog centra (RCC – Rescue Coordination Center). Za predstavnike Crne Gore interesantana je bila organizaciona shema danskog i rumunjskog Spasilačkog koordinacionog centra, zemalja koje izlaze na more, gdje se kao subjekat organizacije javlja i Pomorski spasilački koordinacioni centar.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici Italijanskog Kontrolnog centra ITMCC čiji je zadatak prijem i distribucija COSPAR-SARSAT poziva koji satelitskim putem lociraju poziciju pomorske ili avionske nezgode koristeći frekvenciju 406 MHz i istu distribuiraju državi zastavi. Skupu su nazočili i predstavnici međunarodnih i evropskih organizacija iz oblasti civilnog vazduhoplovstva International Civil Aviation Organization, European Civil Aviation Conference, Eurocontrol.
Konferencija je završena potpisivanjem međuregionalne konvencije o suradnji u akcijama traganja i spašavanja.