KE NOVA - DUBROVAČKA UMJETNIČKA SCENA U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 09. listopada 2011. - 12:33
Autor: 

Izložbom "20 godina poslije - suvremena dubrovačka scena u Kotoru" sinoć je u Palati Bizanti otvoren prvi "Ke nova?" festival.
Kotorskoj publici Festival "Kenova?" predstavio je presjek suvremene dubrovačke umjetničke scene, ali i kroz zbližavanje umjetnika ova dva grada podsjetitio na 20 godina od početka napada na Dubrovnik.
Izložbu čine radovi poznatih i novih umjetničkih imena suvremene dubrovačke scene kao što su Slaven Tolj, Marko Ercegović, Maja Marković, Stjepan Grbić, Mario Cvjetković, Ana Opalić, Tina Gverović, Grupa ABS, Pasko Burđelez i drugi.

Nakon otvaranja multimedijalne izložbe, održano i veče posvećeno dubrovačkom pjesniku Milanu Milišiću, koji je nastradao 5. listopada 1991. godine tijekom granatiranja grada Dubrovnika kao prva žrtva. Pored mladih pjesnika koji su kazivali Milišićeve stihove, učesnici programa održali su ''iznenadni'' performans na kotorskom trgu Parilo.
Na ovaj način organizatori su željeli podsjetiti na velike ljude oba grada koji su svoj život posvetili borbi protiv jednoumlja, nacionalizma, rata, mržnje, kao što su bili Milan Milišić, Branko Sbutega i drugi.
Ideja "Ke nova?" festivala jeste da se ljudi, pogotovo mlađe generacije koji su zemljopisno blizu, u dva grada koji dijele zajedničku/e prošlost/i i budućnost u evropskim okvirima, upoznaju, pronađu zajednički jezik i nastave neposredno družiti mimo institucionalnih okvira. Riječ je o ljudima koji ne pristaju na ideju da se autentični nacionalni identiteti dokazuju samo isticanjem razlika među susjednim kulturama i zagovaraju normalnu aktivnu komunikaciju među akterima u kulturi, uvjereni da time obogaćuju vlastiti kulturni identitet te pomažu stvaranju uvjeta da ovaj prostor postane regija prožimanja, suradnje i tolerancije čime bi neutralisali opasnost ponavljanja sukoba - kazao je Slaven Tolj za naš radio.
Ove godine festival je simboličnog karaktera. Od sledeće godine, festival će trajati četiri dana a odvijati će se neizmjenično u Kotoru i Dubrovniku.
Festival su organizirali Art radionica Lazaretti iz Dubrovnika i Bokeljska inicijativa iz Kotora.
Audio: Slaven Tolj Art radionica Lazarreti