50.GODINA INSTITUTA ZA BILOGIJU MORA KOTOR

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. listopada 2011. - 15:55
Autor: 

Pet decenija rada Instituta za biologiju mora iz Kotora proslavljeno je danas svečanošću i znanstvenim skupom u dvoranai Kulturnog centra "Nikola Đurković" . Gostima se, kao domaćin obratio ravnatelj instituta Aleksandar Joksimović koji je govorio o značaju instituta i projektima koji su realizirani.
Prisutne su pozdravili i čestitali veliki jubilej ministar poljoprivrede Crne Gore Tarzan Milošević, rektor Univerziteta Crne Gore prof.dr Predrag Miranović, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Momir Đurović, dopredsjednik Općine Kotor Andrija Popović, Državni sekretar ministarstva zivotne sredine i prostornog planiranaj RS Ivica Radović kao i znanstveni suradnici iz Rusije i Italije.

Pečat na više od tisuću objavljenih radova i preko stotinu znanstvenih projekata realizovanih kroz Institut, potvrđuje činjenicu kvalitetnog znanstvenog rada. Drevna palača "Radončić" u kojoj se nalazi institut a iz koje će izaći još značajnih projekata obući će novo ruho zadržavajući staru arhitekturu istakao je Joksimović.
Ministar poloprivrede i ruralnog razvoja CG Tarzan Milošević podsjetio je na projekte od značaja za dalji razvoj Instituta za biologiju mora i kazao da je predviđena nabavka naučno istraživačkog vozila u vrijednosti od oko 130 tisuća eura za potrebe Instituta, kao i za razvoj ribarkog informacionog sistema sa opremom za ribarsku inspekciju vjerujući da će za nekoliko mjeseci Institut dobiti novi izgled sa modreno opremljenom laboratorijom.
Nakon svečanosti u kotorskom Kulturnom centru , održan je međunarodni znanstveni skup o biodiverzitetu.
Audio: Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević

Audio: Drzavni sekretarministarstva zivotne sredine RS Dr. Ivica Radović

Audio: Rektor Univrziteta CG prof.dr Predrag Miranović

Audio: Dopredsjednik općine Kotor Andrija Popvić

Audio: Akademik Momir Đurović

Audio: Dr.Aleksandar Joksimović Institut biologije mora Kotor