250 MILIONA EURA ZA PLAVE HORIZONTE SA PET ZVJEZDICA

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 15. studenog 2011. - 15:44
Autor: 

Qatari Diar Hotel Property Investment Montenegro (QDHPIM) je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio planove za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa u Crnoj Gori. Jedna od najuticajnijih i najinovativnijih svjetskih kompanija u oblasti investiranja i upravljanja nekretninama uložiće 250 miliona Eura, što taj projekat čini jednim od najvećih direktnih inostranih ulaganja u turizam u Crnoj Gori.

Budući kompleks na lokaciji Plavi horizonti prostiraće se na površini od 24 hektara, a planirano je da na tom prostoru Qatari Diar izgradi luksuzni turistički kompleks sa pet zvjezdica u mediteranskom arhitektonskom stilu. U sastavu kompleksa nalaziće se hotel, ekskluzivne rezidencijalne vile, spa centar i drugi prateći sadržaji. Osim toga, gostima će na raspolaganju biti i trgovine, restorani, atraktivni klub na plaži, kao i veliki broj terena za različite sportove. Hotelski operater biće jedan od najprestižnijih svjetskih brendova u toj oblasti. Kompleks će imati oko 100 hotelskih jedinica, kao i rezidencijalne vile i apartmane koji će biti dostupni za kupovinu. U skladu sa kompanijskom globalnom politikom, Qatari Diar će i prilikom realizacije projekta na lokaciji Plavi Horizonti nastojati da sveobuhvatnim pristupom doprinese razvoju lokalne zajednice i obezbijedi preduslove za njen dugoročan održivi razvoj, a da istovremeno zaštiti i unapredi autohtonu prirodnu ljepotu i lokalne tradicije.
„Luksuzno ljetovalište na lokaciji Plavi horizonti će u značajnoj mjeri obogatiti turističku ponudu Crne Gore i doprinijeće pozicioniranju zemlje kao turističke destinacije visoke klase. Ovo je četvrti projekat koji Qatari Diar gradi u Evropi, isključujući Veliku Britaniju, što Tivat svrstava rame uz rame sa Parizom i Milanom. Projekat se odvija planiranom dinamikom i trenutno smo fokusirani na finalizaciju planske dokumetacije. Nakon odobrenja Detaljnog urbanističkog plana, počećemo pripremu lokacije za veoma kompleksan građevinski proces koji će trajati oko dvije i po godine", kazao je ravnatelj projekta Entoni Skols (Anthony Scholes).
Tokom prve faze projekta, kompanija Qatari Diar će uložiti 42 miliona Eura, od čega je više od polovine investicije već realizovano. Ukupna vrednost investicije u luksuzni kompleks iznosi 250 miliona Eura. Time će Qatari Diar postati jedan od najvećih inostranih investitora u Crnoj Gori u oblasti luksuznog turizma. U kompaniji smatraju da Crna Gora posjeduje ogroman potencijal za razvoj turističke ponude i da će realizacijom svog projekta podržati lokalne vlasti u transformaciji masovnog u visoki turizam, kao i u promociji ljepota crnogorske obale širom svijeta. Iako je turistička privreda u Crnoj Gori sezonskog karaktera, Qatari Diar očekuje da će ekskluzivni hotelski kompleks biti otvoren tokom cijele godine i da će tako doprinijeti ukupnom rastu crnogorske ekonomije.
Kako bi implementirala najviše međunarodne standarde izgradnje bazirane na principima održivog razvoja, a koje primjenjuje širom svijeta, kompanija Qatari Diar je već obavila potrebna topografska, geološka i batimetrijska istraživanja, detaljnu analizu vegetacije i studije uticaja na životnu sredinu, pri čemu je posebna pažnja posvećena očuvanju prirodnih osobenosti te jedinstvene lokacije.
Kompanija Qatari Diar je uspostavila blisku saradnju sa lokalnom zajednicom kako bi projekat bio realizovan u obostranom interesu, prije svega kroz angažovanje lokalnih kompanija kao podizvođača. Realizacijom projekta biće stvorena potreba za značajnim brojem novih radnih mjesta, što će doprinijeti zapošljavanju lokalnog stanovništva. Kada je riječ o prirodnim resursima i energentima, Qatari Diar primjenjuje rješenja koja omogućavaju maksimalnu uštedu energije i najviše standarde upravljanja otpadom, koristi materijale iz obnovljivih izvora, kao i visoko-kvalitetne lokalne građevinske materijale.
Skols je veoma dobrom ocijenio saradnju kompanije Qatari Diar sa državnim organima Crne Gore i lokalnom samoupravom u Tivtu, i zahvalio na podršci predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i tivatskom gradonačelniku koji su prisustvovali prezentaciji, a koji su po njegovom mišljenju u potpunosti prepoznali razvojne potencijale projekta.