OTVORENA "GALERIJA SOLIDARNOSTI"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. studenog 2011. - 0:49
Autor: 

Sinoć je u Kotoru u sklopu praznika dana grada otvorena Galerija solidarnosti u kojoj je izložen veliki broj vrijednih likovnih umjetničkih dijela koja su Kotoru poklonili, nakon zemljotresa 1979. godine, brojni umjetnici tadašnjih jugoslovenskih republika.
Galeriju je otvorila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović koja je između ostalog kazala "Na žalost, skoro 400 vrijednih umjetničkih djela, darovanih Kotoru od srca, bilo je proteklih 30 godina skriveno od očiju javnosti, čuvano sa manje ili više pažnje u različitim depoima i prostorima neprimjerenim za tu svrhu. Stoga izražavam izuzetno zadovoljstvo što smo večeras u prilici da otvorimo izložbeni prostor u kojem će ova umjetnička djela na dostojan način biti prezentirana javnosti".

Povjesničarka umjetnosti i muzejski savjetnik Marija Mihaliček kazala je kako je nakon zemljotresa uništen veliki dio kulturne baštine te su pokrenute mnoge akcije pomoći. Doniran je veliki broj slika udruženja likovnih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Vojvodine kao i pojedinaca iz inozemstva.
Prije 30 godina, listopada 1981. godine Kotoru je pripao ovaj vrijedni likovni fond, koji je od samog početka bio imenovan Galerijom solidarnosti kazala je Marija Mihaliček.