ORNITOLOŠKI CENTAR SOLILA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. studenog 2011. - 11:19
Autor: 

Gost emisije "Eko zeleno - plava Boka" bila je Sandra Radulović , portparol JP Morsko dobro iz Budve. Ona je kazala kako napreduju radovi na Ornitološkom centru Solila u tivatskom zaljevu a trenutno je u tijeku izbor izvodjača radova za drugu fazu uredjenja prostora Solila kao posebno zaštićene zone. U drugoj fazi je predviđeno postavljanje novih kapija, table koje bi upozoravale za prelaz preko mostova , čišćenje svih kanala, kanala od korova, zatim izrada metalne kapije i 150 metara panelne ograde.
Trendu u svijetu je trenutno Birdwatching (posmatranje ptica) tako da je i na Solilima napravljen plato za sve ljubitelje te vrste hobija, koji je sve vise rasiren i postaje dio turisticke ponude.

Republički Zavod za zaštitu prirode je 2008. godine donijo rešenje o stavljanju pod zaštitu tivatska Solila , kao specijalnog rezervata prirode, radi očuvanja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. Do danas je na područiju Solila registrovano 111 vrsta ptica od 330, kojih se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori.
Vise o Ornetoloskom centru Solila mozete poslusati u nasoj emisiji Eko zeleno- plava Boka.
Audio: Sandra Radulović, portparol JP Morsko dobro Budva