Hrvatska

Četvrtak, 30. studenog 2023.

Deseto izdanje Dubrovačkog zimskog festivala počinje u subotu, 2. prosinca, paljenjem prve adventske svijeće ispred Dubrovačke katedrale i uključivanjem dekorativne blagdanske rasvjete uz dubrovačku kolendu.

U večeri prvog dana festivala Dubrovčane će ispred crkve Svetog Vlaha zabavljati Prljavo kazalište. Na istom mjestu kroz prosinac će nastupiti Četiri tenora, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Parni valjak, Nipplepeople, klapa Šufit, Queen Sensation te Ante Gelo i bend, večer uoči dočeka, ali i na dječjem dočeku na Staru godinu u podne.

Nedjelja, 22. listopada 2023.

Povodom Dana Općine i 30. obljetnice osnutka Općine Konavle na Grudi je u subotu održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, a na samom početku sjednice upriličena je i svečanost potpisivanja Ugovora o financiranju OŠ Cavtat.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović te istaknuo kako mu je žao zbog loših vremenskih prilika te dodao kako u njima vidi i svojevrsnu simboliku s obzirom da je slično vrijeme bilo i 21. listopada 1992. godine kada su oslobađane Konavle.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba  nedavno su u Donjoj Lastvi organizirali predavanje  pod nazivom „O Parčiću i tragovima glagoljice u Boki kotorskoj“.

Predavači su  bili prof. Darko Žubrinić, predsjednik i Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice.

 Društvo je osnovano 22. veljače 1993., točno na 510. obljetnicu znamenitog Hrvatskog prvotiska.

Na otoku Pagu,  u Novalji,  proteklog vikenda, održan je  I. susret hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan Domovine u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti, Grada Novalje i Hrvatske državne samouprave na kojem su ove godine predstavljeni Hrvati iz Mađarske. Susret je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uz supokroviteljstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Svečanom svetom misom, koju je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović te prigodnim kulturnim programom nakon mise, danas je u Pridvorju proslavljen blagdan sv. Srđa i Baha. Ujedno obilježena je i 100. godišnjica obnove i posvete župne crkve. Naime, 1923. godine župna crkva u Pridvorju je pod vodstvom tadašnjeg župnika don Nika Kusalića, a uz pomoć i rad župljana, znatno proširena i nadograđena te na blagdana sv. Srđa i Baha nanovo posvećena. Kulturni program izveo je KUD „Stjepan Radić“, a proslavu su uzveličali i Dubrovački trombunjeri.

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je legendarni glazbenik Milo Hrnić, javlja Dubrovački dnevnik. Milo je preminuo u jednoj dubrovačkoj bolnici u 74. godini života.

Sinoć su  u posebnom  ambijentu Kočanova gumna u Đurinićima ( Konavle ) predstavljene dvije nove knjige Stijepa Mijovića Kočana. Stijepo Mijović Kočan i  njegova supruga Mirjana Pejaković Kočan,  prezentirali su knjige „Tako je kako je"  i „Stijepo Obad" . Prva knjiga obuhvata dvadeset basni, dok je druga knjiga osvrt na znanstveni  skup o Hrvatima Boke,  koji je  organiziran  2007. godine.  Večeri je nazočio i predsjednik HNV -a, Zvonimir Deković, koji se uvijek rado  odazove pozivu, imajući u vidu da je književnik također sa suprugom predstavio svoje stvaralaštvo i u Donjoj Lastvi.

Slika „Gospa od Milosti“, izložena u sakristiji crkve sv. Frane u Zadru, djelo je glasovitoga srednjovjekovnoga hrvatskoga slikara Blaža Jurjeva Trogiranina, objavio je u srijedu na konferenciji za novinare gvardijan Samostana sv. Frane Stipe Nosić.

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske Alke, pobijedio je s ukupno osvojenih devet punata i nakon pripetavanja s Tinom Radanovićem, postao je  najtrofejniji živući alkar u povijesti ove viteške igre.

Na V. Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu sudjelovanje su uzeli i Hrvati iz  Crne Gore, tj. Tivta i Kotora. Uz koordinaciju i aktivno sudjelovanje Ilije Janovića, malonogometna ekipa  u sastavu : Ilija Janović, Krsto Krstović, Romeo Lukšić, Šime Kokić, Mislav Matišić, Uglješa Vukašinović, Ivan Čule,    osvojila je  broncu, kao  i treće mjesto u izravnom duelu s Hrvatima iz Njemačke,  u jakoj konkurenciji od 9 ekipa. Bućari u sastavu:  Ilko Petković, Dejan i Anton Petković su u disciplini -  par klasično,  u veoma jakoj konkurenciji,  uzeli zlato i opravdali očekivanja.

Stranice

Subscribe to RSS - Hrvatska