Dux domaćica: Orada punjena šparogom

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 07. travnja 2015. - 10:20
Autor: 

Jedna od najpopularnijih morskih riba i vrsta koja se jede stoljećima je orada.

Orada je riba iz Jadranskog mora, veoma cijenjena u mediteranskoj kuhinji. Jako je popularna i zahvalna za uzgajanje zbog toga što se lako prilagođava raznim uvjetima i manje slanoj vodi. Prepoznatljiva je po tamnoj mrlji kod škrga i zlatnoj liniji među očima.

Ova zlatna boja veoma brzo nestaje nakon što riba ugine. Stanište ove vrste se proteže od Britanskih otoka, preko Mediterana sve do otočja Kape Verde. I ona može da naraste do dužine od 70 cm, međutim može da dostigne težinu od čak 2,5 kg, ali njena prosječna težina je 30 deka. Hrani se rakovima i sitnom ribom, kao i morskom travom i morskim algama.

Kažu da je orada bila sveta riba boginje Afrodite, a jedna je od najtraženijih riba na talijanskim pijacama. Talijani je zovu “orata” što u prijevodu znači zlatna. Jako je cijenjena  zbog bogatog okusa i malog broja kostiju. Meso je nakon pečenja veoma sočno, zahvaljujući sloju masnoće koji se nalazi između kože i tijela, zato je pogodna i za pripremu na roštilju. Pogodna je i za sve koji vode računa o ishrani jer 100g mesa sadrži samo 113 kalorija.

Ako je poželite pojesti u nekom od restorana mediteranske kužine, budite spremni da je dobro i platite. Ali kod naših ribara je možete naći frešku i sami je sparićat na gradele, pošto je dobro potoćate u marinadu od limuna, maslinovog ulja, luka česna, soli i petrusina. To je najstariji i najjednostavniji recept za sparićat ovu ljepoticu.

Međutim, listajući knjigu "Gulozece iz bokeškog kuvara" Marine Stanišič naišla sam na jednu zanimljivu rićetu kako još parićat oradu. Kako su orade počele, a sezona je i šparoga, eto prilike da isprobate oradu punjenu šparogom.

 

Potrebno je:

1 veća orada

1 vezica šparoge

1 zemička

Mlijeko

2 špice luka česna

1 jaje

Papar, sol

 

 

Za salsu od pamidora:

60 deka pamidore

1 čipula

1 manji korijen selena

1 veća mrkva

Listići bosioka

Maslinovo ulje, papar, sol

 

Opranu i očišćenu ribu staviti da se ocijedi. Napraviti smjesu od zemičke potopljene u mlijeko, pa iscijeđene, isjeckanog česna, očišćene, kuhane i isjeckane šparoge, bjelance. Dodati papar, sol i sve izmiješati. Ispuniti ribu i zatvoriti štikadentama. Tada je staviti u pleh, politi maslinovim uljem. Peći u umjereno zagrijanoj pećnici (cca 30 min). Pažljivo izvaditi na pjadelu.

Očišćene, zrele pamidore isjeći na komade i ocijediti. Poprigati isjeckanu čipulu, mrkvu, dodati list bosioka i pamidore. Kuhati na umjerenoj vatri, dok se masa ne zgusne. Štrukati i služiti uz ribu.

 

Ukoliko niste znali sve o ovoj kraljici, evo jedna zanimljivost: Orade se pare u studenom i prosincu, kada se stvaraju velika jata na pojedinim lokacijama koje im pogoduju za mrijest. Orada je spremna za parenje nakon 1 do 2 godine kao mužjak koji nakon 3 godine postaje ženka. Prijelazno razdoblje je vjerojatno negdje pri 0.8 kg težine i oko 35 cm dužine. Zanimljiv je podatak da zbog statističkog odnosa na kraju parenja u slučaju velikog broja mužjaka u grupi više će se oradi pretvorit u ženku kroz sljedeću godinu nego što bi bio slučaj kod manjeg broja mužjaka.

 

Orada je riba koja je u sportskom ribolovu kraljica i ulov koji se ne zaboravlja tako lako, pogotovo kada se iz mora izvuče primjerak veći od 1.5 kg. Zbog njenog lukavstva veliki je broj sportskih ribolovaca koji uživaju loveći orade. Ulov velike orade nije nimalo lagani trofej. Što se tiče kulinarstva, malo je reći koliko je njezino meso cijenjeno i ukusno. Prirodne orade koje nisu uzgojene tako se rijetko pojavljuju na ribarnicama upravo iz razloga što se ribu može prodati po dobroj cijeni u svakom ugostiteljskom objektu.

 

Nadamo se da ćete imati priliku uživati u slasti ove kraljice mora. Do sljedeće domaćice, dobar tek!

 

Audio: 
Domaćica-Orada