Dux domaćica- škaljarski pjat

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 27. siječnja 2015. - 9:13
Autor: 

Drage domaćice, evo nas s prvim blogom.


Pomislila sam da bi najbolje bilo da počnemo nečim zdravim, kao recimo 10 najzdravijih vrsta povrća, ali onda mi je sinulo…Još je stađun one teške, mrsne hrane, pa hajde prije posta da se spomenem škaljarske kužine i nečeg što sam naučila gledajući mater kako to iz godine u godinu sprema za svoje prijatelje, nakon božićnog posta.

BUMBARI!  A uz njih  komad domaće – njeguške kobasice ili pancete, raštan  i bijelo zelje u kokote...
Jeste li probali? Oni koji jesu, znam da guštaju, a znam i one što se mršte i na samu pomisao - e, oni ih nisu mora bit ni probali.

Što su to bumbari? Teleća (a mogu biti juneća i svinjska) crijeva, punjena kukuruznim brašnom i začinima. Mi praktikujemo kupovat teleća, uža su i šesnija za oko. A evo kako se spravljaju: Znajući da su crijeva u pitanju prirodno je da se dobro moraju isprat. Svaki bumbar ponaosob dobro oprat, a onda se drškom drvene ožice spoljna koža bumbara gura prema unutra dok se skroz ne prevrne. Opet puštit  vodu i skinuti višak loja s bumbara.
Pošto smo ih dobro očistili, pripravimo smjesu za punjenje. Izmiješamo fino i krupno kukuruzno brašno (više finog), sitno sjeckani luk česan i petrusin, so i biber. U tu smjesu stavimo bumbare, i dobro ih izmiješamo da smjesa prijene za njih. Kad je smjesa prijenula, onda opet drškom drvene ožice prevrćemo bumbare. Ukoliko je bumbar širi na neko mjesto, možemo popuniti smjesom, ali ne treba pretjerati, jer kuhanjem brašno nagrezne pa da ne izlazi na krajeve bumbara (mada pročitala sam da  neko i kuharskim koncem stisne krajeve bumbara).

Na špaher stavimo lonac vode da proključa, i u provrelu vodu stavimo bumbare da se obare nekih 10 minuta. Dobro je izbosti ih štikadentom da izađe zrak iz njih.

Obarene bumbare staviti da se ohlade, i mogu se odvojit u porcije i zalediti, ili ih nastavit kuhat sa zeljem, pancetom, kobasicama, kako je kome gušt.

Neću pisati o tome kako ćete ostale namirnice pripremit, ako niste do sad  kuhali bumbare, jeste zelje i kobasice. Ima tu malo rabote, jer sve sto se bari, bilo zelje, bilo kobasice treba prosut jednu vodu pa tek onda sve skupa stavit kuhat.
E, kad bumbare kuhate s pancetom i kobasicama treba ih kuhat jednu uru, a onda u to dodat krtolu i zelje i kuhat do kraja.
Toliko o bumbarima, i preporučujem da probaju oni koji do sad nisu. A što se tiče bijelog zelja, kako je vrlo zdravo, htjela bih podijeliti s vama nekoliko informacija o njemu…..
Znamo da u je svo povrće u načelu zdravo. Ali neke vrste povrća, više od drugih, pomažu da ostanete zdravi.  U tu skupinu spada zelje. Ono sadrži mikrotvari potrebne za pokretanje organizma, mikrotvari potrebne za dnevne kemijske reakcije te fitokemikalije potrebne za dugotrajno zdravlje. Fitokemikalije su zapravo vitamini i minerali iz povrća.

Za zelje se vjeruje da smanjuje nastanak raka uzrokovanog promjenama u normalnom radu hormona, kao i raka debelog crijeva te raka rektuma. Izvrstan je izvor vitamina C, folata i karotenoida.

Na fotografijama možete vidjeti kako izgleda bogat škaljarski pjat.  Za kraj vas pozivam da nam šaljete rićete ili neke korisne savjete za domaćinstvo, da skupa obogatimo rubriku Domaćice, i da neke stvari ostanu zabilježene za buduće domaćice, kojima je milije čitat s interneta nego listati kuharicu.

Do sljedećeg bloga, dobar tek!

Audio: 
Dux domaćica- škaljarski pjat