10. dan KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 11. srpnja 2019. - 11:12
Autor: 

“Deseti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježili su brojni programi.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je predstava “Nijar – Papirna priča”, u produkciji i režiji Maayan Iungman iz Njemačke. U predstavi su igrali Maayan Iungman i Philipp Rückriem. “Nijar – Papirna priča” predstavlja kombinaciju lutkarskog teatra i objekta, napravljenu u potpunosti od papira. Frustrirana umjetnica sjedi ispred brda zgužvanog papira. Sa svakom odbačenom idejom, gomila je sve veća i veća. Posred ove kreativne krize, iznenada počinje život. Pojavljuje se figura od papira koja će povesti umjetnicu na poetično putovanje. Karolina Augustyniak (pozorišni časopis Dziennik Teatralny) opisuje Nijar kao odličan prikaz slobodne mašte, poput materijala oblikovanog dječjim entuzijazmom. Ovaj unikatni šou oduševio je i kotorsku publiku tokom desetog dana festivala.

Prema programu festivala, juče je na Ljetnjoj pozornici trebala biti izvedena predstava Pozorišta mladih iz Srbije, pod nazivom “Lepotica i zver”, po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Miloša Jagodića. Ipak, zbog vremenskih prilika, program je odložen za danas u 11h, u prostorijama Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Posebno interesantan program koji je juče organizovan je književno veče pjesništva Dejana Aleksića, upriličeno na Pjaci od kina. Neobični pjesnički svijet Dejana Aleksića, jednog od najboljih i najnagrađivanijih autora za djecu, djeca i roditelji upoznali su u okviru književnog programa.

Međunarodni orkestar mladih muzičara programom “Korak naprijed” nastavio je Festival gudača i desetog festivalskog dana, pred punom salom Ministarstva kulture na Cetinju.

Danas će, kao revijalni dio pozorišnog programa, u Kulturnom centru “Nikola Đurković” u 20h biti izvedena predstava “Emešin san” u produkciji Čako Ferenz i Art’s Harmony Ansambla. Ideju, koncept i režiju potpisuje Cakó Ferenc, a igraju: Cako Ferenc, Bartha Katalin, Bartha Péter, Lázár György, Nagy Ottó i Piukovics Gábor. Ovaj program se realizuje uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske i Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori. Emešin san je lajv šou zansovan na pješčanoj animaciji svjetski poznatog mađarskog umjetnika i reditelja animacionih filmova, Čaka Ferenca. Uz muzičku pratnju Art’s Harmony ansambla i Čakove originalne pješčane animacije, Emešin san nas vodi kroz vjekove mađarske istorije. Stvarajući slike od pjeska pred očima publike, umjetnik nam prenosi priču o bogatoj istoriji svog naroda kroz niz animacija, koju dodatno obogaćuju muzičari dinamičnom i sjetnom muzikom. Jedinstven umjetnički izraz, kreiran od strane Čaka Ferenca, pružiće publici priliku da uživaju u živopisnoj, impresivnoj, pješčanoj animaciji, koja se brzo, poput filma, odvija uživo pred njima.

OŠ “Sveti Sava” iz Kruševca, izvešće u okviru programa dječijeg scenskog stvaralaštva predstavu “Kulturociklin”. Kad je u pitanju ovaj dio programa, takođe će Art grupa Montenegro u 21h, na Ljetnjoj pozornici izvesti program “10 godina sa vama”.

Čak dva edukativno-teorijska programa danas su dio jedanaestog festivalskog dana, termini su 12h i 18:30h u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, a teme su “Kotorski festival pozorišta za djecu – mogućnosti razvoja i umrežavanja” i “Nova psihologija uspjeha: Kako učiti djecu da ne odustaju?”, od kojih se druga radionica organizuje u saradnji sa Centrom za uzajamno vaspitanje VidiMe.

Još drugih programa pripremljeno je za jedanaesti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me “, obavještavaju organizatori.