„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. studenog 2021. - 9:27
Autor: 

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.  25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.
Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.  Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora  ovim povodom organizuje od 29.11.2021  Dana braniteljki ljudskih prava do 2. decembra 2021 godine, Ciklus filmova i diskusija  o različitim oblicima nasilja nad ženama.
 Aktivnosti  počinju u 17 i 30 sati projekcijom filma a nakon toga je diskusija  u sali Omladinskog centra, u Kulturnom Centru Nikola Đurković Kotor. Aktivnosti će biti realizovane u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su na snazi“ -  priopćavaju iz Anime.

Plan projekcija i diskusija:
29. 11.  – tema - Aktivizam žena- obiteljsko nasilje film „Dajem ti svoje oči”.
30. 11. -  tema -  Nacionalni i vjerski fundamentalizam, film „Nikom ona ne treba”
1. 12.– tema –Organizirana ratna nasilja i silovanja, film „Kao da me nema”
2. 12. – tema – Nasilje nad novinarima/kama „Veronika Gerin”.

„Pozivamo građane/ke da svojim učešćem daju doprinos diskusiji, razvoju kulture mira, većoj bezbjednosti  žena  u Kotoru i Crnoj Gori“ - Tim ANIME.