Adrijan Vuksanović sudjelovao na Ekonomskom forumu u Poljskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. rujna 2018. - 13:21
Autor: 

Predsjednici tri skupštinska odbora sudjelovali su na XXVIII. Ekonomskom forumu kako bi razmijenili mišljenje o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, aktualnim izazovima s kojima se suočava EU, poput migrantske krize, ali i utjecaju turizma na privredu i ekonomiju država.

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović  govorio je na temu: ”Balkanske države u Evropskoj uniji. Da li je to i dalje moguće ?”. Predsjednik Vuksanović je istakao da je Crna Gora pokazala da pripada EU i njenom sistemu vrijednosti, održavajući dobre odnose sa susjedima. Vuksanović je naglasio da je Crna Gora konstruktivan partner zemljama aspirantima i pravi primjer uspješnosti u integracijskom procesu. Predsjednik Vuksanović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora svojim članstvom u EU obogatiti Europu, podsjetivši da ona oduvijek njeguje multietnički sklad i različitost.

Tijekom rasprave koja je uslijedila, sudionici iz Hrvatske, Srbije, BiH, Poljske, Ukrajine i Mađarske su raspravljali o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i mogućim rješenjima za prevazilaženje aktualnih izazova.

Panel “Abeceda turizma – predstaviti, promovisati, učestvovati” obilježila je razmjena mišljenja o ekonomskim izazovima i rangiranju turističkih destinacija, kao i mogućnostima za promociju nacionalnih proizvoda u turističke svrhe i načinu na koji je moguće zainteresirati turiste da ponovo posjete destinacije.

U okviru ovog panela, prisutnima se obratio predsjednik Odbora za ekonomiju, financije i budžet Predrag Sekulić. On je istakao značaj koji turizam ima za privredu Crne Gore i rast njegovog sudjelovaja u bruto domaćem proizvodu. On je podsjetio da su investicijski projekti u Crnoj Gori doprinijeli da se Crna Gora pozicionira kao visokokvalitetna turistička destinacija, apostofirajući da je Svjetska turistička organizacija (WTTC) rangirala Crnu Goru kao jednu od najbrže rastućih turističkih destinacija. Također, Sekulić je podsjetio na ulaganja države u infrastrukturu na sjeveru Crne Gore, koja će omogućiti brži razvoj zimskog turizma.

XXVIII. Ekonomski forum održan je u Krinjici - Zdroju i okupio je sudionike  iz 60 zemalja.