Muzička škola Tivat proslavila 55. rođendan

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 23. studenog 2019. - 10:39
Autor: 

Svečanim koncertom „Muzikom u susret rođendanu“ jučer je proslavljen 55. rođendan Muzičke škole Tivat u Koncertnoj dvorani Škole.

Koncert je počeo intoniranjem himne Crne Gore, koju je izveo veliki orkestar Muzičke škole, kojim dirigira Martina Vuksanović. Nakon toga, himnu Muzičke škole „Ona živi da se čuje“, po tekstu Dragana Radulovića, u aranžmanu Martine Vuksanović, izvela je učenica II. razreda niže muzičke škole.

Ravnateljica Muzičke škole Pina Bubanja pozdravila je sve nazočne: „Danas zvanično proslavljamo 55. rođendan škole, ali i onih 119 godina, kada je pri pučkoj školi formirano prvo odjeljenje Muzičke škole. Svjesno, želeći da izbjegnemo obimnost podataka sa kojima se možemo pohvaliti, samo ću reći da je dovoljno pogledati unutrašnjost ove zgrade, koja je ukrašena najljepšim ukrasima, a to su uspjesi djece i nastavnika, koji tu priču sa sobom nose sada, ali i generacijama unazad. Zato dugujemo jedno veliko hvala svima onima koji su svoj rad, trud, umijeće, znanje, emocije utkali u život ove škole, čiji su rezultati bili prepoznati i podržavani od strane lokalne uprave, donatora i resornog ministarstva“.

Muzičku školu osnovala je Općina u listopadu 1964. godine, a kako kaže ravnateljica Bubanja, škola je imala pedesetak učenika, a sada 370; troje nastavnika, a danas 45, od tri instrumentalna odsjeka do 13 koliko ih sada ima osnovna škola, a srednja – devet. Pod okriljem Radničkog univerziteta tivatske školarce u tajne glazbe uvodili su Nevenka Brandmajer, Janoš Brandmajer, Antun Semerad i drugi. Nakon Doma Gracije Petković učilo se i vježbalo u dvije preuređene općinske prostorije, zatim je slijedilo višegodišnje bistvovanje u montažnoj baraci, iz koje se na nekoliko godina, uz razumijevanje kompanije Adriatic Marinas, Škola preselila u nekadašnji Hotel Podmorničar. U studenom, 2011. godine, svečano je otvorena današnja zgrada škole. Od ove školske godine Muzička škola je postala bogatija za dvije licence - za obou i violinu. Škola ima viziju i cilj da postane vodeća škola za puhačke instrumente u ovom dijelu Europe. U pet godina rada osvojili su 198 nagrada na natjecanjima u Splitu, Beogradu, Mostaru, Rimu, Skoplju....

Svečani koncert je svojom sjajnom izvedbom zapečatio mali orkestar Muzičke škole, a nastupili su i brojni solisti.