Aerodromu Tivat uručen aparat za primjenu električnog šoka

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 01. prosinca 2017. - 8:51
Autor: 

Automatski eksterni defibrilator (AED) koji omogućava nemedicinskom osoblju da uspješno pruži prvu pomoć pri srčanom zastoju je donacija kompanije „Marin Med Montenegro“ Direktor kompanije „Marin Med Hrvatska“, dr.  Rikard Lenz predao direktoru Aerodroma Tivat Radovanu Mariću automatski eksterni defibrilator (AED) koji omogućava nemedicinskom osoblju da uspješno pruži prvu pomoć pri srčanom zastoju. Aparat jednostavne primjene  će biti u upotrebi na aerodromu Tivat i prvi je te vrste na crnogorskim aerodromima. Donacija vrijedna 4. 000  eura je realizirana  posredstvom crnogorsko-hrvatske firme „Marin-Med Montenegro“, koja kao ogranak „Marin Med Hrvatska“ već dvije godine uspješno surađuje s Općom  bolnicom Kotor. Akcija je realizirana  u partnerstvu s  Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTO). Predstavnici kompanije Zoll, uvoznika ove vrste AED-a obučili su aerodromsko osoblje kako da koriste defibrilator.

„Kao društveno odgovorna firma svjesni smo neophodnosti da se unaprijedi zdravstveni sistem u Crnoj Gori, naročito na mjestima koja su veoma frekventna posebno tokom turističke sezone. Doniranjem AED aparata željeli smo da pokažemo da moderna zdravstvena zaštita, odnosno ukazivanje prve pomoći mogu biti obezbijeđeni gotovo na svakom mjestu a ne samo u zdravstvenim ustanovama. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti u svijetu. Po ugledu na razvijene zemlje, i u Crnoj Gori bi trebalo da zaživi akcija javno dostupnih AED-a na aerodromima, plažama, u hotelima, trgovačkim centrima i sličnim mjestima. Zbog toga ovu našu donaciju smatramo samo kao podsticaj i drugima da se priključe ovoj vrijednoj akciji i zahvaljujemo Nacionalnoj turističkoj organizaciji što je prepoznala njen značaj”, rekao je dr. Rikard Lenz.

Aleksandra Maksimović  istakla je da su bezbjednost i sigurnost jedne turističke destinacije osnovni opredjeljujući faktori kojima se rukovodi turista prilikom odabira destinacije za odmor, te da je iz tog razloga Nacionalna turistička organizacija Crne Gore prepoznala značaj donacije i inicirala da se uređaj dodijeli Aerodromu Tivat, kao jednoj od ključnih karika turističkog proizvoda naše destinacije.

„Iako bismo željeli da se uređaj koristi što manje, sa druge strane, imajući u vidu brz tempo savremenog života, svjesni smo da to nije realno očekivati, stoga se svi osjećamo bezbjednije zbog činjenice da na aerodromu Tivat imamo uređaj koji može spasiti ljudske živote“, rekla je Maksimović podsjećajući da je, zahvaljujući partnerstvu „Marin Meda“ i NTO u hotelu „Palas“ u Petrovcu već u upotrebi AED uređaj.

Direktor aerodroma Tivat Radovan Marić je podsjetio na činjenicu da je ova zračna luka jedna od frekventnijih na Mediteranu.  „Sigurnost naših putnika je naš prioritet i ovaj uređaj će svakako doprinijeti da ona bude na još većem nivou. Ljekari Aerodroma Tivat su uvijek na raspolaganju i AED aparat će im olakšati rad u situacijama za koje bismo, naravno, željeli da se ne događaju“, rekao je Marić.

U spašavanju ljudskog života pri srčanom zastoju ključna je kardiopulmonalna reanimacija koju započinju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći (HMP). Rana reanimacija i neodložna defibrilacija u prva dva minuta rezultira procentom preživljavanja većim od 60%. Ukoliko se defibrilator primijeni u prvih tri do pet minuta postoji vrlo visoka vjerojatnost da će osoba koja je doživjela opisani poremećaj preživjeti i uspješno se oporaviti.

„Marin Med Montenegro“ već dvije godine uspješno surađuje s Općom  bolnicom Kotor na projektu pružanja zdravstvene brige pacijentima s  brodova na kružnim putovanjima,  ali i drugim posjetiteljima Crnogorskog primorja. Tijekom suradnje s Općom  bolnicom Kotor, „Marin Med“ je u posljednje dvije godine uložio više od 500.000,00 € u obnovu bolesničkih soba, laboratorija i polikliničkog dijela bolnice. Na ovaj način uveliko su poboljšani uvjeti za pružanje zdravstvenih usluga kako stranim tako, u najvećoj mjeri, i domaćim pacijentima. „Marin Med Montenegro“ je sponzor Crnogorskom olimpijskom komitetu za predstojeću olimpijadu u Tokiju, 2020. godine čime je produženo partnerstvo ostvareno prošle godine tijekom olimpijskih igara u Brazilu. Kompanija je posluje u sastavu firme „Marin Med“ iz Dubrovnika u susjednoj Hrvatskoj. „Marin Med Hrvatska“ ima dugu tradiciju pružanja medicinske zdravstvene zaštite prve klase za sve turiste Dubrovnika, a posebno putnike i posadu velikih svjetskih kruzera.