Akademik Josip Pečarić u posjetu Hrvatskom nacionalnome vijeću Crne Gore

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 04. travnja 2016. - 9:44
Autor: 

Akademik  Josip Pečarić, jedan od najproduktivnijih svjetskih matematičara, jučer je  posjetio Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i prostorije Dux radija. S gospodinom Pečarićem  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore posjetio je i gospodin Ivo Škanata, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb. Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i Adrijan Vuksanović,  predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“  izrazili su izuzetno zadovoljstvom ovim posjetom, znajući da je ovo jedinstvena prilika razgovarati s gospodinom Pečarićem  zbog  njegovih rijetkih dolazaka.

Predsjednik HNV-a upoznao je akademika  s brojnim uspješnim  dosadašnjim  aktivnostima  i projektima  Hrvatskog nacionalnog vijeće Crne Gore, kao i o budućim planovima za naredni period. Akademik Pečarić  je iskazao zadovoljstvo  trudom hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koja štiti, promovira  i brojnim projektima ističe vrijednost  povijesno – kulturne baštine hrvatskoga naroda u Crnoj Gori. Domaćini su gostima približili misiju očuvanja nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Crnoj Gori, kao i  očuvanje kulturnih i jezičnih specifičnosti, koje karakteriziraju našu nacionalnu skupinu na ovim prostorima.

Adrijan Vuksanović, predsjednik  Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“  gospodinu Pečariću je približio rad Radija Dux, upoznao ga  s dosadašnjim projektima Hrvatske krovne zajednice i funkcioniranjem  te iskoristio ovu prigodu za intervju s akademikom, koji ćete biti u prilici poslušati u našoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ u četvrtak, 7. travnja.

Nakon posjeta Vijeću i Dux radiju domaćini su s gostima prošetali marinom Porto Montenegro  i sastali s ministricom u Vladi Crne Gore gospođom Marijom Vučinović, koja je akademiku približila rad jedine hrvatske političke stranke u Crnoj Gori – Hrvatske građanske inicijative, koja će sudjelovati na predstojećim izborima 17. travnja u Tivtu. Gospodin Pečarić je iskazao izuzetnu potporu HGI - ju i poželio uspjeh na izborima, ali i izrazio  izuzetno zadovoljstvo samim djelovanjem hrvatske stranke u Crnoj Gori.

Popodnevnom susretu nazočila je i Ružica Lazarević, ravnateljica OŠ „Drago Milović“, koja je član Vijeća, kao i Hrvatske građanske inicijative.

Akademik Josip Pečarić rođen je 2. rujna 1948. godine u Kotoru. Tamo je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a 1972. diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu s radom iz područja nuklearne fizike. Na istom fakultetu je i magistrirao 1975. godine, a 1982. obranio doktorsku disertaciju iz područja matematike s naslovom Jensenove i srodne nejednakosti. Akademik Josip Pečarić je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području matematičkih nejednakosti. Jedan je od najproduktivnijih svjetskih matematičara s više od 1000 objavljenih radova ili prihvaćenih za tisak u matematičkim časopisima, te deseti svjetski matematičar koji je prešao brojku od 500 radova. Također je i najcitiraniji hrvatski matematičar, s preko 2600 citata na MathSciNetu. Njegovim je imenom nazvano nekoliko identiteta i nejednakosti, a o primjenama Mond-Pečarićeve metode na operatore u Hilbertovim prostorima objavljene su i dvije monografije. Ima blizu 200 suradnika iz zemlje i svijeta. Osim velikog broja članaka u međunarodnim matematičkim časopisima, autor je ili koautor 20 monografija. Za doprinos u znanosti je 1996. godine dobio Državnu nagradu za znanost (prirodne znanosti), te je 1999. odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića.