Akcija “Očistimo Crnu Goru za 1 dan” u četvrtak

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. svibnja 2016. - 9:36
Autor: 

Akcija „Očistimo Crnu Goru za 1 dan“ bit će održana u četvrtak, 19. svibnja, u svim općinama Crne Gore, od 9 do 15 sati.

„Cilj ove akcije je podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, i bez obzira na porijeklo i različite pripadnosti, na aktivnije učešće u životu svoje zajednice. Akcija želi da pokaže da malim doprinosom možemo velike stvari učiniti realnim. Svaka od opština u Crnoj Gori ima veliki problem sa odlaganjem i trajnim saniranjem sakupljanja otpada. Nelegalno odlaganje otpada dovelo je do značajnog devastiranja životnog prostora i svakodnevno dovodi u opasnost mnoge građane. Ovaj problem može se riješiti samo zajedničkim i organizovanim djelovanjem. To je cilj i ove akcije.

ADP-Zid ima za cilj da uz Vašu pomoć i učešće te podržavajući najzainteresovanije pojedince i organizacije kreiraju koordinacioni tim građana koji će međusobno sarađivati i koji će uz podršku nas kao organizatora učiniti ovu inicijativu najmasovnijom ikada u Crnoj Gori.

Inače, u organizaciji ADP-Zid, 10. maja 2014. u Crnoj Gori je realizovan Let’s do It Mediteran - najmasovnija akcija ikada, koja je u 6 primorskih gradova okupila oko 3100 građana, opštinska preduzeća, 20-ak privatnih preduzeća, škole, sportske i ronilačke klubove i zahvaljujući kojoj je na trajne i privremene deponije, prema procjenama, dopremljeno oko 530 tona otpada. Prevashodno se radilo  o plastičnom  i papirnom otpadu, a sa pojedinih lokacija uz pomoć mehanizacije uklonjen je i građevinski šut, kao i otpad organskog porijekla.

Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid iz Podgorice, kao nosilac « Lets Do It » pokreta i inicijative u Crnoj Gori je organizacija koja od 1996 godine radi u Crnoj Gori na programima okrenutim razvoju i društvenoj odgovornosti svih aktera u zajednici. Svi programi zasnovani su na vrijednostima koje afirmiše organizacija kao što su participativnost, inovativnost, kreativnost, solidarnost i aktivizam građana“, priopćavaju iz organizacije ADP-Zid.

“Očistimo Crnu Goru za 1 dan” realizira uz partnerstvo s Ministarstvom turizma i održivog razvoja koje je pomoglo da ova inicijativa dobije najviše glasova građana i potporu u akciji „Budi odgovoran“. Inicijativa će biti vizualno i medijski promovirana kroz niz akcija i putem prezentacija u javnosti.

Ovom prigodom vas molimo da prepoznate značaj jedne ovakve akcije, kao i uključivanje svih građana na adekvatan način. Ova akcija ne predstavlja samo realizaciju ideje da Crnu Goru učinimo čistijim i ljepšim mjestom za naš svakodnevni život, već ona suštinski znači stvaranje aktivnije zajednice.