„Anđele bijeli, s gordih crnih gora“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. travnja 2017. - 9:44
Autor: 

Jučer su Kotorani, vjernici obje vjeroispovijedi, kao i brojni hodočasnici svetkovali blagdan bl. Ozane Kotorke, na 452. obljetnicu njene smrti.

Tijekom cijelog dana brojni štovatelji suzaštitnice grada Kotora imali su priliku pokloniti se i pomoliti se pred njenim tijelom izloženim u sarkofagu na njenome oltaru.

Svečanu svetu Misu predvodio je nadbiskup barski, monsinjor Rok Đonlešaj, uz koncelebraciju svećenika Kotorske biskupije i Barske nadbiskupije. Ovu svetu Misu namijenio je za Kotorsku biskupiju, sve vjernike i stanovnike Crne Gore.

„Zbog svojih dobrih dijela, mnogi su je smatrali apostolom kršćanskog jedinstva i zaštitnicom ekumenskoga pokreta. Pokojni biskup Nikola Prela, sin Boke kotorske rekao je jednom prilikom da prije nego se majka Tereza proglasi sveticom, trebalo bi proglasiti njenu majku sveticom. Tako nekako možemo reći i za pokojnu majku blažene Ozane, jer je ona uzorno odgojila svoju kćer, i nije se ustručavala udovoljiti želji svoje kćeri da pođe u Kotor i bude blizu kotorske katedrale i drugih crkava. Tako je ona uzor današnjim roditeljima, posebno majkama, da odgajajući svoju djecu u pobožnosti i iskrenosti, ne moraju se brinuti niti bojati za živote svoje djece. Čovjek je uljepšao svoj život, ali vrlo često unakazio svoju dušu. Život se ne osigurava novcem kao što danas pokušavaju mnogi roditelji, nego Bogom. Ne onim što imamo, nego onim što jesmo. Dobar odgoj i molitva roditelja su najveće životno osiguranje djeteta.

Blažena Ozana je imala svoj ideal, a to je Isus Krist, njegov Betlehem i njegova muka. Ona je nastojala imitirati svoga učitelja, roditi se i žrtvovati se za druge. I mi, poučeni njezinim primjerom moramo živjeti preko molitve, razmatranja, pokore i odricanja, u radosti i pjevu anđela. U zahvalnosti Isusu Kristu za njegovu muku i uskrsnuće, da bismo mogli doživjeti mistično sjedinjenje s Kristom“, poručio je mons. Rok Đonlešaj.

Svečano euharistijsko slavlje uzveličao je Mješoviti zbor katedrale sv. Tripuna, kojim ravna profesorica Andrea Orlando Tripović. Svetoj Misi nazočili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori g. Veselko Grubišić i konzul RH g. Hrvoje Vuković.

Na kraju misnog slavlja, vjernici su ljubili svete moći.