Andrija Ramadanović održao predavanje u crkvi sv. Pavla

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. srpnja 2019. - 8:21
Autor: 

 Predavanje Andrije Ramadanovića na temu švicarske helebarde „Uspon i pad – kraj jedne epohe”, održano je 2.7., u crkvi sv. Pavla (OJU „Muzeji” Kotor).

Predavanje je otvorila kustosica povjesničarka u crkvi sv. Pavla, mr. Jelena Radonjić, koja je pozdravila sve prisutne i bliže predstavila svog kolegu i sugrađanina Andriju Ramadanovića, ističući da je riječ o čovjeku neobičnih zanimanja i afiniteta, pasioniranom poznavatelju  prošlosti i kulturne baštine, a posebno naoružanja. Ona je istakla značaj njegove ljubavi prema starom oružju i naglasila uloženi trud i vrijeme da bi se izradilo hladno oružje. Zbirka nacrta Andrije Ramadanovića, kao i gotovih replika, impozantna je, a što su naši sugrađani imali priliku da vide u više navrata – zaključila je Radonjić.

Na samom početku predavanju autor je govorilo o geografiji i prošlosti Švicarske, prostora na kojem je helebarda u znatnoj mjeri bila korištena stoljećima, potom o samom načinu izrade i upotrebe pojedinih tipova helebarde kroz period 15. i 16. st.  Osvrnuo se i na to tko su bili ljudi-vojnici koji su koristili tu vrstu naoružanja, znanja i vještine koje su posjedovali  te njihov ratnički karakter i podrijetlo, koje je često igralo značajnu ulogu tijekom oružanih sukoba. Andrija Ramadanović je tijekom predavanja imao i prezentaciju samog oružja, stručno prikazujući njegovo  korištenje tijekom borbe.

 Organizator ovog predavanja bila je OJU „Muzeji“ Kotor, koja je i prošle godine Ramadanoviću organizirala  slično predavanje.