Anton Toni Sbutega novi admiral Bokeljske mornarice

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 21. lipnja 2016. - 10:22
Autor: 

Redovitom godišnjom skupštinom Bokeljske mornarice 809 održanoj sinoć u crkvi sv. Pavla, predsjedavao je predsjednik UO Nikola Ciko. Skupština je započela minutom šutnje za sve preminule članove Mornarice, nakon čega je uslijedio radni dio. Sjedenici su nazočila 52 delegata s pravom glasovanja, a među gostima našli su se Darko Vuković, komandant bojnog broda Vojske CG, Tripo Šubert ispred Hrvatskog građanskog društva i Boris Francesković, bivši predsjednik tivatske podružnice.
Nakon usvajanja dnevnog reda, podnijet je financijski izještaj UO, te  izvještaj o radu Upravnog organa odbora Bokeljske mornarice 809 za period od 28.5.2010. do 11.6.2016. godine. U izvještaju su navedene sve aktivnosti BM, javni nastupi i gostovanja, bogata izdavačka djelatnost,  a naglašena je i aktivnost na proglašenju BM nematerijalnim kulturnim dobrom, uz opasku da od 2013. godine čekaju na kandidaturu.

Period od 2 godine i 3 mjeseca, prije koliko je trebalo održati redovitu izbornu skupštinu, po riječima Nikole Cika je ipak iskorišteno u svrhe da se usuglase oko izmjena u Statutu, podijeli činova i zvanja, pa je na jučerašnjoj sjednici prihvaćen prijedlog izmijenjenog Statuta, u kome je Mornarica zadržala ime Bokeljska mornarica Kotor i tako ponovno postala matica.

Na Skupštini su dodijeljena i počasna zvanja i to:

-          Počasni admiral: Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore

-          Počasni kapetan: Aleksandar Pejović, državni sekretar za europske integracije

Imenovani su i redoviti nositelji činova i izvršitelji funkcija u Bokeljskoj mornarici:

-          Viceadmiral: Ilija Radović

-          Prvi major: Gracija Abović

-          Drugi major: Saša Milošević

-          Kapetani: Dejan Verigo, Ljubenko Biskupović i Zlatko Moškov

-          Predsjednik UO: Aleksandar Dender

-          Potpredsjednici UO: Branislav Maslovar, Pavle Čelanović i Igor Perojević

-          Glavni kolovođa: Tripo Milošević

-          Zamjenik glavnog kolovođe: Zlatko Mračević i Gracija Škanata

-          Zadnji od Kola: Pavle Čelanović

-          Barjaktar državne zastave: Nikolić Gracija

-          Majstor ceremonijala: Slavko Roganović

-          Predsjednik nadzornog odbora: Romeo Mihović; član: Ivica Božinović

-          Predsjednik odbora za njegovanje pomorskih, kulturnih i umjetničkih tradicija BM – Saša Milošević

Najveći čin  Bokeljske mornarice, čin admirala dodijeljen je jučer Antunu Sbutegi, veleposlaniku Crne Gore u Rimu,  nakon izvjesne pauze poslije smrti dr. Miloša Miloševića. Obzirom na spriječenost da nazoči svečanoj skupštini, pročitano je Sbutegino pismo u kome iskazuje zahvalu na ukazanoj  počasti i povjerenju koje mu je ukazano nakon istaknutih ličnosti kakve su Miloš Milošević, Vladimir Brajković i Rudolf Giuni, koji su dali ogroman doprinos razvoju Mornarice.

„Ja naravno ne mislim da ste napravili najbolji izbor, jer je svakako bilo i drugih ličnosti koje su mogle zasluženo biti izabrane za admirala Bokeljske mornarice  i odgovorno obavljati ovu funkciju. Ne mogu vam reći ni da ste napravili dobar izbor , jer to ćemo i vi i ja znati tek na završetku moga mandata, kada ga budemo mogli ocijeniti na osnovu postignutih rezultata. Naravno, ti rezultati neće zavisiti samo od mene i od novoizabranih organa upravljanja BM, već od svih nas zajedno, od najmlađeg do najstarijeg, od entuzijazma i energije koju budemo unijeli, od sposobnosti da sarađujemo i da budemo prije svega organki djelovi najstarije pomorske organizacije na svijetu, najstarije institucije, poslije Crkve, u Boki, Crnoj Gori i rekao bih u cijeloj regiji. To treba da nas svih ispuni ponosom ali i da nas obavezuje da, kao i naši preci u toku stoljeća, damo naš puni doprinos kako bi tradicije i vrijednosti koje su omogućile tako dugu povijest Mornarice nastavile da žive i daju plodove u uvijek novim okolnostima.

Želim da podsjetim na osnovne vrijednosti koje su zapisane u našem motuČ fides et honor. Zašto vjera i koliko je ona danas aktuelna? Prije svega zato što se osnivanje Bokeljske mornarice vezuje za svetoga Tripuna i za dolazak njegovih relikvija u Kotor 13.januara 809 godine... Činjenica da su sveci zaštitnici Mornarice Sveti Nikola i Sveti Tripun ukazuje na njenu ekumensku dimenziju, jer se radi o svecima čiji je kult jednako jak i na Istoku i na Zapadu i oni simbolišu dijalog i zajedništvo u vjeri katoličanstva i pravoslavlja, duh koji je ovdje jak stoljećima i koji je izdržao najveća iskušenja. Kada je u pitanju čast, želim da naglasim da se ona razlikuje od počasti. Čast treba razumjeti kao odliku osoba koje žive časno a to znači  poštujući duhovne i moralne vrijednosti, po cijenu odricanja i žrtava“ – stoji u pismu novoizabranog admirala.  

Novoizabrani predsjednik UO Aleksandar Dender izrazio je zahvalnost  dosadašnjem predsjedniku Nikoli Ciku na angažiranosti i svesrdnoj borbi na očuvanju ove povijesne institucije, kao i svim kolegama, koji na bilo koji način doprinose valorizaciji i boljitku Bokeljske mornarice.

Nakon Skupštine uslijedilo je čašćenje u Domu Bokeljske mornarice, i najavljena je proslava Dana Bokeljske mornarice koji se obilježava 26.lipnja.