Antunovski blagoslov djece i mora u Sutomoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 14. lipnja 2022. - 10:44
Autor: 

Na doku na sutomorskoj plaži na blagdan svetog Antuna Padovanskog, 13. lipnja upriličen je obred blagoslova djece i mora. Ovaj drevni običaj je obnovljen prije nekoliko godina, na inicijativu mještana.

Blagoslovu, koji je počeo u poslijepodnevnim satima, prisustvovao je veći broj mještana katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti s djecom koja su u rukama držala cvijeće.

U prigodnoj propovijedi, upravitelj župe, dr. sc. don Dejan Turza istaknuo je važnost stvorene stvarnosti, te potrebu razvijanja ekološke svijesti, posebno u kontekstu odgoja novih generacija u tom duhu. Uz odabrane biblijske odlomke, za temelj svoje propovijedi uzeo je, također, encikliku pape Franja Laudato sí.

„Ako se današnji trend nastavi, ovo bi stoljeće moglo biti svjedok izvanrednih klimatskih promjena i neviđenog uništenja ekosistema, s teškim posljedicama po sve nas. Zemlja podiže svoj glas, te zahtijeva promjenu smjera našeg djelovanja. Nikada nismo tako loše postupali i uvrijedili naš zajednički dom kao u posljednja dva stoljeća. Pozvani smo postati oruđe Boga Oca”, naglasio je don Dejan Turza.

Po završetku propovijedi, vjernici su pročitali molitvu za planet Zemlju, a potom je uslijedio blagoslov mora i okupljene djece.

Druženje je, nakon obreda, nastavljeno uz domaće poslastice.

„U ovom je mjestu bio običaj da se djeca prije svetog Antuna ne puštaju na kupanje u moru. Zato se na današnji dan blagoslovi i more, kako bi se ljudi sačuvali od svakog zla – nesreće, zemljotresa, vatre, utapanja…”, kazao je za Radio Bar i Bar Info don Dejan.

Mještanka Margita Kovač veoma je sretna što je ovaj običaj obnovljen, a kako je kazala, lijepo bi bilo da se ožive i drugi.

“To je bila tradicija kod nas u Spiču, nitko se u stara vremena nije kupao prije 13-og juna, kako bi se narod zaštitio od svega lošeg što more donosi. Naravno, u komunizmu je ovo bilo prekinuto, ali smo prije nekoliko godina tu staru spičansku tradiciju obnovili. Na obredu se okupljaju svi Spičani. Kad kažem Spič, mislim i na katolike i na pravoslavce, mi se ovdje nikada nismo dijelili. Pokušali su to da urade neki došljaci, ali im nije pošlo za rukom. Ipak nijesu svi isti i dužno poštovanje prema svima onima koji se ponašaju korektno”, istakla je Kovač.

Druženje je, nakon obreda, nastavljeno uz domaće poslastice.

 Foto: Darija Jelić