Besplatno Mensa testiranje srednjoškolaca

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 07. lipnja 2020. - 16:51
Autor: 

Besplatno testiranje bazične inteligencije u srednjim školama za zainteresirane kandidate starije od 16 godina te suradnja na projektima za projektima za identifikaciju i unapređenje intelektualnih potencijala, su osnovne stavke sporazuma koji su potpisali Veljko Tomić – direktor Direktorata u Ministarstvu prosvjete i Marko Lakić - predsjednik Mensa Crna Gora (najstarije i najveće svjetsko udruženje visokointeligentnih).

 Kako je istakao Tomić, intelektualni kapaciteti su ključni nacionalni resurs: “Mi ovim sporazumom želimo da ojačamo suštinski dio obrazovnog sistema, a to je usmjeravanje sve djece na efikasan i produktivan način razmišljanja i rješavanja problema, da ojačamo kapacitete za identifikovanje nadarenih u raznim oblastima, te da institucionalizujemo činjenicu da su intelektualni kapaciteti ključni nacionalni resurs. Mensa, kao međunarodna organizacija koja okuplja visoko i natprosječno inteligentne osobe koje čine oko 2% svjetske populacije, jeste pravi patner Ministarstva koje se bavi obrazovanjem i stimulisanjem potencijala mladih”.

Lakić je istakao: “Mensa je registrovana u 46 zemalja svijeta, od čega su njih 36 punopravne članice Mensa International, 2 provizorne i 8 Mensi u osnivanju, a Mensa Crne Gore je jedna od 36 punopravnih članica. Od prvog testiranja do danas u Crnoj Gori smo testirali blizu 3.000 kandidata, dok je uslov za članstvo, a to je natprosječan rezultat, ostvarilo oko nekoliko stotina osoba. Za sada, Mensin test mogu raditi osobe sa navršenih minimum 16 godina, dok je u najavi izrada testova i za mlađe uzraste”.

On je najavio i da će se najveći sastanak Mensi svijeta održati ove godine i to upravo u Crnoj Gori: “Ove godine, osim što proslavlja 20 godina postojanja, Mensa u Crnoj Gori je izabrana za domaćina najvećeg svjetskog dogaćaja u Mensa International - IBD (International Board of Directors) - sastanak predsjednika svih Mensi svijeta. Prošle godine takav sastanak direktora je održan u Kuala Lumpuru, Malezija, a sljedeće godine će se održati u Hjustonu, Amerika”.

Mensa je osnovana 1946. godine u Oksfordu. Tri najveće Mense u svijetu su američka, britanska i njemačka. Prvo testiranje u Crnoj Gori je održano 1998. godine, dok je Mensa Crne Gore kao nevladina organizacija registrirana 2000. godine i ove godine proslavlja 20 godina postojanja. 2017. godine Mensa Crne Gore je ispunila sve uvjete i proglašena od strane Mensa International za Full National Mensa s pravom glasa u Bordu.