Biskup Janjić: Moramo biti dionici Božanske boli i slave

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 28. travnja 2018. - 10:02
Autor: 

Svetom misom u crkvi sv. Marije od Rijeke (bl. Ozane) u Kotoru jučer je obilježena proslava svetkovine bl. Ozane, suzaštitnice grada Kotora.

Misu je predslavio monsinjor Ilija Janjić, koji je govorio o pokorničkom životu blaženice, njezinim „duhovnim vježbama“  koje su trajale gotovo čitavog života – sedam godina provela je u ćeliji uz crkvu sv. Bartola, a zatim 41 godinu u isposnici kod crkve sv. Pavla. Iako nije izlazila, kako kaže biskup Janjić, nju su Kotorani posjećivali i tražili joj savjete da bi pronašli Boga. „Nalazimo se ovdje da bi zajednički dali Bogu hvalu, a da bi nam ona mogla pomoći da izgovorimo tu veliku hvalu, što nam je Bog darovao život; što nam je Bog darovao da možemo, ako to hoćemo, biti u Njegovoj blizini, a Njegova blizina je kada osluškujemo Njegovu riječ. Njegova blizina je kada želimo prisustvovati euharistiji, gdje On dolazi na riječi svećenika kada kaže uzmite i jedite i pijte, tada je On blizu nas, na oltar“.

„Naša blaženica je iz one svoje sobice kroz mali prozorčić gledala u taj oltar i tu je ona nalazila duhovnu hranu da bi mogla živjeti, a živjeti u pravom smislu znači imati Boga u sebi. Ako nemamo Boga u sebi onda možemo hodati i možemo gledati, ali smo duhovno mrtvi i u nama je nešto što remeti i naše međuljudske odnose; onda je u nama i mržnja, zavist, ljubomora“, rekao je biskup Janjić, ističući da moramo biti dionici Božanske boli i slave.

453. obljetnici njene smrti nazočili su brojni vjernici i hodočasnici koji su došli pomoliti se uz njezino tijelo i odati joj počast.