Blagdan Gospe Karmelske u župi Herceg Novi

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. srpnja 2020. - 11:55

Vjernici župe  Sv. Jeronima u Herceg Novom hodočastili su u maleno mjesto Rose  kako bi proslavili blagdan Gospe od Karmela. Hodočašće brodom do crkvice smještene na poluotoku Luštici, samom ulazu u Bokokotorski zaljev organizirala je župa sv. Jeronima.

Svetu misu služio je župnik don Siniša Jozić koji je u propovijedi  govorio o Gospi i škapularu, Marijinog znaka kojeg je dobio karmelićanin sv. Šimun Stock u 13. stoljeću. Podsjetivši da Karmel zapravo označava vrt i vinograd, tj. plodno  područje nasuprot pustinji koju se toliko često može vidjeti u Svetoj zemlji, istaknuo je don Siniša da smo svi kao stanovnici ovoga kraja pozvani oplemenjivati životnu stvarnost u kojoj živimo: „To je naša misija u ovome kraju, pretvarati duhovnu pustinju svijeta u zemlju plodnu za Božju milost. Jer samo molitva i sakramenti su oni koji čine da se širi životni vrt, da se širi naš životni Karmel”.

Poslije svete mise gospođa Vesna Musić pozvala je vjernike u svoj dom na kratko druženje i okrjepu.

Pobožnost prema Gospi Karmelskoj u župi Herceg Novi kao i u Boki, seže u daleku prošlost. Svjedok je tome velika oltarna pala na kojoj dominira lik Majke Božje škapularske u župnoj crkvi sv. Jeronima, koju je nakon oslobođenja grada od Turaka u 1687. st. dao izraditi mletački vojskovođa Jeronim Corner kao zahvalni dar. Uz ovaj prikaz, jedan je bočni oltar u istoj crkvi posvećen Gospi Karmelskoj. Crkvu „Gospe od Rosa“ spominju stariji arhivski izvori, a sadašnju kamenu crkvicu u mjestu  podigao je 1753. vojni zapovjednik Antonio Albertini. Rose su u prošlosti bile važno lučko mjesto koje je zbog strateškog položaja imalo izraženu vojnu prisutnost, ali i svog kapelana. Danas je to filijala Herceg Novske župe u kojoj se misa slavi samo jedan put godišnje.

Autor: Kotorska biskupija