Blagdan sv. Ane u Đurićima

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. srpnja 2023. - 22:53
Autor: 

Ovogodišnju proslavu svetkovine Sv. Ane u Župi Đurići predvodio je dr. don Damir Šehić, svećenik Zadarske nadbiskupije. Na samom početku misnog slavlja sve okupljene je pozdravio domaći župnik don Pero Burečić, osobito pozdravivši ovogodišnje hodočasnike iz Dubrovačke biskupije,  iz Župe sv. Nikole - Cavtat te njihovog župnika don Matu Karamatića koji je hodočastio u župu Đuriće s dva autobusa hodočasnika.

Na svetoj Misi je prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić. Uz mnoštvo hodočasnika te domaće vjernike svetu Misu je uzveličalo i pjevanje župnog zbora župe sv. Nikole iz Cavtata.

Propovjednik je naglasio kako: „Bog prati svoj narod i vodi ga kroz vrijeme, pripravljajući događaje spasenja i poziva svakoga na obraćenje i susret. Sveti Joakim i Ana čiju svetkovinu slavimo, pozivaju svakoga od nas da se pouzdamo u providnost onoga čiji su vremena i vjekovi. Njihov skroviti život nam svjedoči anonimnost i poniznost kao krepost pouzdanja u Boga. Poziv na strpljivost i osluškivanje Božje volje poziv je svakom čovjeku, …. Sveti Joakim i Ana svjedoče nam da se isplati pouzdati se u Boga i Božju logiku koja nam je ponekad strana.“

Pod svečanim misnim slavljem blagoslovljena je i umjetnička slika sv. Joakima i Ane,  dar umjetnice Marije Maje Dujović, koja je tom prilikom izložena na javno štovanje. Na koncu sv. Mise uslijedila je procesija s kipom Svete Ane te tradicionalni prolazak „pod kip“ na ulazu u crkvu gdje su svi prisutni vjernici učinili zavjet Sv. Ane i na taj način proslavili ovogodišnju svetkovinu.

Nakon slavlja hodočasnici su se zadržali oko bratskoga stola u ugodnom bratskom druženju. Godišnja proslava Sv. Ane već tradicionalno okuplja velik broj hodočasnika te na taj način pokazuje bratsku povezanost i blizinu te radost kršćanskog življenja.