Blagdan sv. Leopolda proslavljen u Herceg Novom

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. svibnja 2024. - 11:00
Autor: 

Blagdan svetog Leopolda B. Mandića proslavljen je jučer u njegovom  rodnom gradu Herceg Novom. U crkvi sv. Jeronima  svečanu svetu misu predslavio je mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski i upravitelj Kotorske biskupije.

„Sveti Lepoold je ovdje rođen, ali nije  samo fizički odrastao, nego još više   duhovno i u Bogu. Svi smo mi Bogu dragi, ali često puta to zaboravljamo, da i Bog nama treba biti drag“ – rekao je mons. Rrok Gjonlleshaj . Propovijed nas je potaknula na razmišljanje o životu, postupcima, kao i  o nadi i vjeri, bez kojih je teško imati mir i živjeti vjeru. Mons. Rrok Gjonlleshaj nas je zapitao što nas sprječava da otkrijemo Božje planove u životu i zašto sumnjamo, vjerojatno  zbog slabe vjere. Upravo zato  se trebamo stalno moliti Isusu. Trebamo biti svjesni da je  živa vjera zaokupila   život sv. Leopolda.  Svi smo pozvani navijestiti radosnu vijest. Kako ističe nadbiskup barski, u Boki smo, koja je dala tolike svece i blaženike i imamo prave uzore. Svijet nam nudi dosta toga, ali  Bog nam nudi sebe, svoju ljubav i zato je došao među nama. Jedino smo  obvezni prihvatiti Božju volju, a zato nam treba samo živa vjera.  Gdje nema vjere,  nema ni ljubavi, a Bog  je ljubav.

Okupljenima se obratio i Francis Assisi Chullikatt, apostolski nunciji za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, koji je pozdravio sve nazočne, kao i hodočasnike:“ Nama je drag svetac, sin ove zemlje.  Bio je prorok, bio je slika Božja, zato što je bio apostol i znao je razlikovati duh onoga vremena kao sin, koji je slušao riječ Božju. Bio je također i apostol, jer je znao sprovesti u djelo ono što je živio“. Istakao je kako je želja sv. Leopolda bila ujediniti  podijeljene kršćane te da je ispovjedaonica bila smisao njegovog života. Shvatio je da je čovjek udaljen od Boga i da je ispovjedaonica utočište ljudima.

Don Siniša Jozić izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli  da se blagdan obilježi na najbolji mogući način.

Nakon svete mise uslijedila je procesija. Misnom slavlju prisustvao je veliki broj vjernika iz Boke, kao i susjedne Hrvatske.