Blagdan Velike Gospe na otoku Gospe od Škrpjela

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. kolovoza 2023. - 10:07
Autor: 

Blagdan Velike Gospe danas se tradicionalno obilježava diljem Boke. Prva  sveta misa održana je  u sedam sati na  otoku Gospe od Škrpjela.

 „Toliko je važan događaj koji danas slavimo, da ga je papa Pio XII., 1. studenog 1950. godine proglasio dogmom, člankom vjere, u koji svaki katolik mora vjerovati. Iako je ta dogma proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi  duga tradicija, stara gotovo kao i sama Crkva.  Svetkovina Velike Gospe nije samo svetkovina, koja se slavi jednom godišnje i zaboravi … do sljedeće prilike. To je svetkovina, koja nosi snažnu poruku, koja nam može iz korijena promijeniti život“ – rekao je don Pero Burečić, obraćajući se vjernicima i hodočasnicima.

Don Pero Burečić je podsjetio na dva važna pitanja: kako živimo i kamo idemo…

„Gospa je cijelog života živjela tako da je svaki Njen korak proslavljao Boga. Ona je živjela da bi veličala Boga! Ona je živjela da bi pokazivala na Boga! Ona je živjela da bi ga drugima nosila. Gledajući  je proslavljenu na nebu, odlučimo se danas slijediti ju, odlučimo se pozvati ju u naše živote, kako bi nas naučila ljubiti Boga,  kako ga je ona ljubila i služiti mu kako mu je ona služila“ – kazao je don Pero Burečić osvrnuvši se i na pitanje smrti  tj. na „najljepši ulaz u vječnu radost“, poručivši na kraju svete mise da nam ovaj dan ne prođe kao mnoštvo dosadašnjih svetkovina Velike Gospe.

„Odlučimo se  slijediti našu nebesku Majku, odlučimo se ići za njom u nebo“.

 U ranim jutarnjim satima, na Otoku je bilo mnogo  vjernika i hodočasnika, koji su imali potrebu upravo na otoku Gospe od Škrpjela obilježiti današnji blagdan.