Bogat glavni program jubilarnog 25. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 22. svibnja 2017. - 11:16
Autor: 

Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine obilježava svoje jubilarno 25. izdanje . Glavni kazališni program jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. 7. 2017., bit će najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u 20 raznovrsnih profesionalnih predstava za djecu i mlade.

Ovo ljetno  rođendansko slavlje ispratit će spektakli najrazličitijih formi za sve uzraste – dramski, lutkarski, audiovizualni, plesni, mjuzikli, a klovnovima, inkluzivni, interaktivni, neverbalni do kombiniranih.

Jedan od takvih spektakla priredit će Paolo Nani iz Danske, jedan od najpriznatijih mimičara na svijetu. Svojevrsna mimika, precizan i humorističan govor tijela, izvanredna gluma i istančan osjećaj za tajming su ono što karakterizira Nanijev stil izvođenja i njegov šou Džekil na ledu. 

Džekil na ledu je veoma zabavan šou o magičnom štandu za prodaju sladoleda, i za djecu i za roditelje. Nanijev smiješni, zaobljeni i simpatični lik, Džekil, je prodavatelj  sladoleda s  veoma originalnim načinom prodaje. Da li će se sladoled istopiti prije nego što ga proda, imat ćete priliku da vidite  u Kotoru u sedmom mj.

Pored gostiju iz Danske, iz Grčke nam stiže Lutkarsko kazalište Hop Signor iz Atene. Osnovano 2012. godine, od strane Evgenije Sihije i Atanasiosa Siorisa, ovo kazalište je sudjelovalo  na brojnim festivalima diljem  Europe i nagrađeno je na tri.

U Kotoru Hop Signor će izvesti neverbalni lutkarski performans na stolu pod nazivom Žirafa, preporučenu za uzrast od 6 godina. Glavni junak, kasica za novac u obliku žirafe dobila je nove vlasnike u čijim mislima oživljava. Bez nje, jedan dječak bi izgubio svog jedinog prijatelja i ljubitelj neba se nikada ne bi vinuo toliko visoko. Spajajući žive sa neživim objektima, priča nas uči da život postoji u svakom objektu koji ima emotivnu i sentimentalnu vrijednost za svakog od nas. Kroz vezu sa žirafom, glavni junaci se povezuju sa svojom sposobnošću da vole, da se sprijatelje i da sanjaju.

Kao i svake godine, festival je i za 25. izdanje pripremio bogat prateći program, u okviru kog je planirano da djeca i mladi mogu da kroz edukativnu, likovnu, glazbenu, književnu i brojne druge forme izraze svoju kreativnost i sa festivalom donesu još jedno šareno i radosno ljeto na kotorske ulice. Očekuje nas mnoštvo zanimljivih programa koji će ovog ljeta da pokrenu val  dječje kreativnosti u Kotoru – gradu iz bajke!