Bogat program povodom obilježavanja 40 godina od zemljotresa u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. travnja 2019. - 8:47
Autor: 

OJU ,,Muzeji“ Kotor, u suradnji s  Općinom  Kotor i JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, povodom obilježavanja 40 godina od zemljotresa u Kotoru (1979. –2019.), organiziraju  u ponedjeljak, 15. 4.,  u Kotoru bogat i cjelodnevni program.

 PROGRAM:

Program obuhvata dokumentarno-umjetničku izložbu „Osluškivanje zidova koji govore”, autora arhitekte profesora Aleksandra Radojevića, izložbu fotografija „Kotor od zemljotresa do danas“ koju je koncipirao dr.  Stevan Kordić, okrugli sto. „Četrdeset godina od zemljotresa u Kotoru“, znanstveni  skup „Zaštita kulturne baštine Kotora od zemljotresa do danas“, kao i projekciju filma „Sjećanje na 15. april 1979. godine“ Radio Televizije Crne Gore.

Izložbu „Osluškivanje zidova koji govore” u crkvi sv. Pavla, kojoj će prethoditi pozdravna riječ predsjednika Općine Kotor Vladimira Jokića, Boška Mačića, predsjednika Općine  Kotor od 1974. do 1981. godine, i direktora OJU ,,Muzeji“ Kotor Dušana Medina, otvorit će u 9:20 h prof. dr.  Ilija Lalošević.

Za 10 sati  u crkvi sv. Pavla, planiran je okrugli stol „Četrdeset godina od zemljotresa u Kotoru“, dok će u podne na Trgu od Oružja Bokeljska mornarica odigrati kolo.

Znanstveni skup „Zaštita kulturne baštine Kotora od zemljotresa do danas“ bit će organiziran u crkvi sv. Pavla,  s početkom u 16 h.

Dokumentarnu izložbu fotografija „Kotor od zemljotresa do danas“, koju je koncipirao dr.  Stevan Kordić, u Galeriji solidarnosti u 19 h, otvorit će predsjednik Općine  Kotor, Vladimir Jokić.

Film „Sjećanje na 15. april 1979. godine“ prikazivat će se od 20.30 h u Kinu „Boka“.

Obilježavanje jubileja pomogli su i podržali Bokeljska mornarica, Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore – Područna jedinica Kotor, Pomorski muzej Crne Gore Kotor, Državni arhiv Crne Gore - Istorijski arhiv Kotor, JU „Crnogorska kinoteka”, Radio i Televizija Crne Gore, Matica crnogorska - Ogranak Kotor, Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan” Kotor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora i JU „Muzeji i galerije“ Budve.