„Boka u stihovima“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. veljače 2015. - 10:38
Autor: 

U organizaciji NVO „Bokeški forum“ sinoć je u Zelenom salonu hotela „Mimoza“ u Tivtu održana večer pod nazivom „Boka u stihovima“. Naime, ovo je prvi javni nastup Bokeškoga foruma, čiji je osnivač doc. dr. Andrija Petković, koji je dao uvodnu riječ:  „Vjerujem da ulazeći u Bokeški forum i u ovu ideju u koju sam ušao sa samo jednim ciljem- da sačuvamo ono što je naše, da sačuvamo ono što je bokeško. Mislim da nemamo prava da ljude dijelimo po vjerskim i nacionalnim kalupima, zato što sam siguran da sutra kada odem Bogu pred istinu da me neće pitati jesi li bio Hrvat, Crnogorac ili Srbin… Gospod će me tada pitati: „Andrija, jesi li pošteno i časno živio“? A ja ću pošteno i časno živjeti ako svojim potomcima ostavim u naslijedstvo to da se ponose sa mnom onako kako se ja ponosim sa mojim đedom Darom. Znam jednu rečenicu koja kaže: „Ako more odnese samo dio zemlje, lijepoga će biti manje, i to će biti kao da je odnijelo dio tvog posjeda ili posjeda tvog prijatelja. Zato ne pitaj za kim zvona zvone. Za vama zvone. Za mnom zvone sveta bokeška zvona.“

Članovi dramske sekcije SMŠ „Mladost“ recitirali su stihove poznatih pjesnika koji su svoja djela posvetili Boki. Imali smo priliku čuti stihove Maje Perfiljeve, Ljubomira Nenadovića, Frana Alfirevića, Maksima Zlokovića, Boška Odalovića,Viktora Vide, Miloša Miloševića, Svetislava Mandića, Alekse Šantića i drugih. Svoju poeziju govorili su i Andrija Petković i prof. Ružica Lazarević.

Posebno oduševljenje kod brojnih posjetitelja izazvali su mali glumci kazališne sekcije koja radi pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, a koju vodi profesorica Ružica Lazarević. Djeca su na zanimljiv i simpatičan način dočarala bokeški duh i tu jedinstvenost Bokelja.

Ovu nezaboravnu večer uveličala je klapa „Vazda mladi“ koja je izvodila poznate dalmatinske pjesme. Nakon programa, upriličen je koktel za sve nazočne gdje se nastavilo ugodno druženje.