Bokeljska večer u Zagrebu, slava tradiciji

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 28. veljače 2018. - 11:16

Foto: Marija Belošević

Bokeljska večer u Zagrebu održana je  u hotelu Sheraton,  24. veljače, 2018. godine. Novina je jedino bila u tome kako je ove godine, sve bilo nekako u iščekivanju što će biti s nominacijom Bokeljske mornarice na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Ove godine prisustvovalo je gotovo kao i uvijek preko dvije stotine Bokelja, njihovih članova obitelji i prijatelja i prijatelja Boke. Kako je tema Boke i Bokeljske mornarica  usljed opisanog postala tema u javnom prostoru RH, imali smo i nešto više uzvanika državnih dužnosnika, njihovih izaslanika i osoba iz hrvatskog i crnogorskog javnog života.

Tako ih nabrajamo redom: izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodin Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova; izaslanica potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova gospođa Andreja Metelko Zgombić,državna tajnica; izaslanica ministrice kulture RH, gospođa Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice; izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, gospođa Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika; gospodin Krešimir Macan posebni savjetnik Predsjednika Vlade RH za stratešku komunikaciju i Dubrovački trombunjer; izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, gospodin Boško Lozica; gospodin Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske nacionalne zajednice u Skupštini Crne Gore i predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum Crne Gore; gospodin Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore; gospodin Frano Ercegović, predsjednik hrvatske udruge „Zaljev hrvatskih svetaca“; gospođa Ljerka Sindik, predsjednica hrvatske udruge „Gjurgjevo brdo“;  gospodin Andrija Krstović, član Hrvatskog građanskog društva Crne Gore; gospodin Dušan Mišković, predstavnik Nacionalne zajednice Crnogoraca RH i Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba;  gospođa Milanka Bunčić, predstavnica Društva Montenegro Zagreb i dr.

Bokeljsku večer je i ove godine organizirala Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, sa svojim gastaldom dondom Ivom Škanatom, koji je kao i što mu titula govori bio pravi domaćin.  On je pozdravio goste kao predsjednik Bratovštine, ističući zadovoljstvo što je zanimanje članstva za ovakvu vrstu okupljanja Bokelja iz Zagreba i Boke i u posljednjoj godini mandata sadašnje uprave jednako kao i prije četiri godine, a to govori kako je rekao, da nam je Bokeljska večer potrebna. Dodao je da je u proteklih četiri godine Bratovština radila na afirmaciji hrvatske kulturne baštine Boke, napose one iz prve polovice 19. stoljeća i ranijih razdoblja, nastojeći zainteresirati hrvatske državne vlasti za ta pitanja i održavati čvrste odnose s hrvatskom nacionalnom zajednicom u Boki i Bokeljskom mornaricom. Na kraju je zaključio kako će vrijeme pokazati koliko su u tome u tome bili uspješni.

Program večeri bio je iznimno sadržajan, a započeo je kolom sv. Tripuna i Lodama koje je govorio Mladi admiral Bartul Kranjčević, potomak stolivske obitelji Ivanović na ponos svoga djeda Luke. Iz repertoara klasične glazbe imali smo opernog pjevača, baritona Ronalda Brausa bokeljskih korijena,  koji je pjevao arije Figara i Papagena iz Mozartovih opera Figarov pir i Čarobna frula i ariju Danila iz operete Vesela udovica, čija se radnja budi rečeno, događala u veleposlanstvu Crne Gore u Parizu u 19 st. Glazbeni dio mediteranskim šlagerima vodio je Poly Gjurgjević i Lungomare iz Kotora.

Za stolovima su sjedili ljudi kojima je Boka zajednički nazivnik,  ali se nekako provlačila tema kulturnih njenih kulturnih dobara i što će biti s njima, a ovo nije teško shvatiti ako se zna da su Boka i kultura sinonimi. Nekako više nego ikada osjećalo se ne samo po broju visokih uzvanika, da Hrvatska aktivno stoji uz Hrvate u Crnoj Gori, koji su tu u Boki autohtoni narod s bogatom kulturom. Sve je nekako hrabrila činjenica  kako je ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek na ovogodišnjem obilježavanja blagdana svetoga Tripuna u Kotoru održala sastanak s ministrom kulture Crne Gore Aleksandrom Bogdanovićem, što će kako se svi nadaju ojačati kulturnu suradnju dviju država ali i nominaciju uvrštenja Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva zajedničkom nominacijom Hrvatske i Crne Gore.

Ljude iz Hrvatske i Zagreba živo je zanimala informaciji o situaciji u Boki i Crnoj Gori, tako da je teško bilo doći do gospode Vuksanovića i Dekovića. No, svi su svjesni kako se uskoro  približava vrijeme odluke o nominaciji Bokeljske mornarice i kako je jedina pravedna i racionalna odluka, da je ona  nasljeđe hrvatskog naroda vezano za kult Svetog Tripuna. To je u interesu svih u Crnoj Gori, jer Hrvati Boke i Crne Gore su autohtona manjina u Crnoj Gori i njen europski odraz, a koji tako jednu od svojih najsnažnijih identitetskih prepoznatljivosti kao autohtoni narod žele darivati, uvijek bez zadrške,  svojoj Crnoj Gori. Hrvatsko srce za Crnu Goru – Od srca bio je pobjednički slogan Hrvatske građanske inicijative na zadnjim izborima. Valja se toga prisjetiti kao i dobrih običaja, da se kumstvo i pokloni od srca ne odbijaju.

 

Darko Marinac